Med denne kan du vise Netflix og Youtube-innhold på tv-en

Men ikke så mye mer.

IKKE OVERSTRØMMENDE: Googles Chromecast er et kjekt, men temmelig uferdig strømmeprodukt, mener Dagbladets kommentator.
Foto: Google
IKKE OVERSTRØMMENDE: Googles Chromecast er et kjekt, men temmelig uferdig strømmeprodukt, mener Dagbladets kommentator. Foto: GoogleVis mer

Med en Apple TV til 700 kroner og Apples AirPlay-teknologi, kan du sende innhold fra iTunes, Netflix og YouTube, samt lokalt innhold som video og bilder, til tv-skjermen. I tillegg er det mengder av apper på Apple TV som gir deg tilgang på mer moro fra nettet. Er du villig til å ta jobben og risikoen, kan du også jailbreake den, så den gjør enda mer.

Google vil også tilby denne typen mediefunksjonalitet.

Med Chromecast, en knøttliten hdmi-mottaker som plugges i tv-en, hevder selskapet å tilby «den enkleste måten å nyte nettvideo og musikk på din TV».

Det er en sannhet med modifikasjoner, skal det vise seg.

Oppdatert: Burde presisert tydeligere at Chromecast er lansert i en slags betaversjon. Google er tydelig på at produktet skal videreutvikles.

Den er foreløpig ikke til salgs i Norge, men koster bare cirka 250 kroner i USA. Via en av videresendingstjenestene på nettet som gir deg en USA-adresse og sender pakken videre, er det imidlertid mulig å ordne seg.

I MOTSETNING til Apple, har Google tilsynelatende ikke brukt én kalori på design. Det som på esken og Googles pr-bilder ser ut som en enkel, liten hdmi-pinne, blir dessuten litt mindre minimalistisk når det viser seg at den må ha strøm via den medfølgende usb-kabelen som plugges i en usb-strømadapter du forhåpentligvis hadde liggende. Men pytt, den er tenkt plassert bak TV-en, og da teller utseendet lite.

Å sette opp Chromecast er lekende lett.

Etter å ha koblet den til en HDMI-inngang på tv-en, og til strøm via USB, er det bare å laste ned Chromecast-appen for Android eller iOS. Ettersom den ikke er tilgjengelig i Norge ennå, må du finne den andre steder på nettet, eventuelt via amerikansk iTunes-konto for iOS, slik jeg gjorde. Så er det bare å koble til Chromecast i wifi-innstillingene på nettbrett. mobil eller pc, og sammenkoble de to. Deretter kobler du Chromecast til ditt eget wifi-nett. Vips, etter ett minutt: «Ready to cast».

BEGRENSET: Bilder som dette, fra Googles Chromecast-nettside, kan ved første øyekast gi et inntrykk av at du kan vise feriebilder og -video fra mobilen på tv-en med Chromecast. Det kan du, merkelig nok, ikke, om du da  ikke (som på mobilen på bildet) først legger ferievideoen på YouTube.  Foto: Google
BEGRENSET: Bilder som dette, fra Googles Chromecast-nettside, kan ved første øyekast gi et inntrykk av at du kan vise feriebilder og -video fra mobilen på tv-en med Chromecast. Det kan du, merkelig nok, ikke, om du da ikke (som på mobilen på bildet) først legger ferievideoen på YouTube. Foto: Google Vis mer

Den dårlige nyheten er at det ikke er så veldig mye du kan bruke Chromecast til.

I utgangspunktet er det bare to-tre virkelig nyttige ting den gjør: Den lar deg spille Netflix, YouTube og musikk fra Google Play (for amerikanske kunder) fra mobil, brett eller PC. Til sistnevnte må ha Googles nettleser, Chrome.

På mobile plattformer er det innbakt Chromecast-støtte i disse appene, slik at du bare velger Chromecast som avspiller. Dermed henter Chromecast selv innholdet du velger fra nettet og viser det på tv-skjermen, mens brett eller mobil blir en fancy fjernkontroll. Å speile en Chrome-fane fra pc-en til tv-en, for eksempel for å vise webvideo, skal også gå greit. Men på min Mac fungerte det ikke.

Mer oppsiktsvekkende er det at man ikke kan speile webinnhold fra nettbrett eller mobil. Du kan heller ikke vise bilder eller annet medieinnhold du har lokalt på telefon eller nettbrett.

At det ikke lar seg gjøre i iOS er én ting, men i Android? Det er for dårlig. Her haster det med å bygge på mer funksjonalitet, og et rikere innholdstilbud.

CHROMECAST gir meg forsåvidt mye funksjonalitet for noen hundrelapper. Men den gir meg ikke noe jeg ikke får til et par hundrelapper mer med en Apple TV, og mangler dessuten en masse av det en Apple TV har. Har man en moderne smart-TV, for eksempel fra Samsung, er samme type Netflix- og YouTube-funksjonalitet dessuten allerede innbygget.

Men ikke alle vil være i Apples univers, eller i Samsungs. Derfor er det nok mange som vil la seg friste til å prøve Chromecast.

Det er bra. Konkurranse er viktig. Google har en lang tradisjon for å lansere uferdige produkter, og på nettet er det slik det skal være: sleng det ut, se om det funker, bygg videre, og kast det om folk ikke vil ha det. Men Google er jo ikke akkurat en liten garasjebedrift, og det stiller seg litt annerledes med et fysisk produkt man tar noen hundre kroner for.

Man kan kanskje si at Netflix-funksjonaliteten alene er verdt prisen. Men her tror jeg nok mange kunder fort vil ønske seg mer valuta for pengene.

ENKELT OPPSETT: Å installere Google Chromecast tok et minutt eller to. Foto: Google
ENKELT OPPSETT: Å installere Google Chromecast tok et minutt eller to. Foto: Google Vis mer