Med denne videoen skal de erobre verden

Eksklusiv verdenspremiere på Dagbladet.no.

(Dagbladet.no): Det norske bandet 120 Days er et av de viktigste eksemplene på hvordan nettet har forandret det internasjonale musikklandskapet.

Selv om bandet trolig aldri vil nå høyt på verdens hitlister, og heller ikke selge på «De nye gitarkameratene»-nivå i Norge, var bandet faktisk det mest populære bandet for musikkbloggerne da plata deres ble sluppet i USA for et par uker siden, ifølge blogg-generatoren Elbo.

Nå har videoen til singelen «C-Musik» kommet. Dagbladet.no viser den som første medium i verden.

- Jeg syns det er interessant å gi denne til et nettmedium, særlig fordi 120 Days er det mest vellykkede eksemplet på et norsk band som har blitt omfavnet av en ny generasjon musikkelskere - de som leser blogger, hører musikk på MySpace og ser på videoer på YouTube, sier Joakim Haugland i plateselskapet Smalltown Supersound.

Selskapene på glid

Med YouTube og en rekke andre videotjenester på nettet, har også musikkvideoen fått en ny vår.

- Jeg tror det er slutt på den tida da folk gadd å sitte hele natta, og tvinge seg gjennom masse søppel, for å se en video de liker, sier Haugland.

Mange plateselskaper tar nå konsekvensen av dette. Vice Records - som gir ut 120 Days i USA - har egne folk som jobber med å profilere bandene de har i stallen på nettet.

Med denne videoen skal de erobre verden

- En rekke selskaper ser nå nedlasting og spredning av musikken på nettet som en mulighet, i stedet for en trussel. Flere gir for eksempel bort MP3-filer til bloggere for å sikre at bandet deres får profilering.

Bruk videoen

I likhet med YouTube har Dagbladet TV en funksjon som gjør at leserne kan legge til videoen på sin blogg eller hjemmeside.

Alt du trenger å gjøre, er å bruke koden som står til høyre for videoen, under «legg på din side».

Alle visninger som skjer fra din hjemmeside eller blogg registreres da hos oss.

Se mer

120 Days-videoen er regissert av Lasse Gretland i Paradox.

Han er enig i at nettet etterhvert i ferd med å ta over som det viktigste mediet for musikkvideoer. Enkelte regissører lager nå videoene så de skal ta seg best mulig ut i lavere oppløsning, men Gretland tenker ikke på det.

- Nei. Men «C-Musik»-videoen er laget med store flater og linjer, og er veldig grafisk. Så sånn sett egner den seg på nettet. Jeg er veldig for musikkvideoer på internett, MTV viser jo stort sett bare crap. Samtidig er det viktig at videokvaliteten holder mål, så folk ikke går glipp av viktige detaljer, sier han til Dagbladet.no.

Gretland har også laget en rekke andre videoer som Dagbladet TV nå legger ut (se til høyre på siden).  

Les nettmøtet med 120 Days

Les anmeldelsen av debutplata

Se flere musikkvideoer her

NUMMER ÉN: Bloggerne kaster seg over ny musikk, og 120 Days var mest populær da skiva ble sluppet i USA.
HEFTIG USA-LANSERING: 120 Days spilte blant annet nylig 10 konserter i New York på to uker.