Med det godø

Mikael Godø har skrevet bok om det kule utelivet i Oslo. Og om det som kan bli farlig.

MADS ER REDD FOR Å BLI NUMMEN står det på baksiden av Mikael Godøs bok. Debutboka, med en anelse disco på coveret, heter «Galleri Oslo». Likevel handler den ikke om et mislykket kjøpesenter i Oslos bakgård. Den handler om at ting kan bli farlige.

MEN HVA MED å begynne med begynnelsen? Mikael hadde i flere år skrevet små korte kommentarer, petiter, i forskjellige trykte media. Og nå ville han gjerne gi dem ut i bokform.

- Det er ok, det, sa forlaget.

- Men vi tror ikke det er noe lurt.

De synes det var mye lurere at Mikael satt seg ned og skrev en bok.

Så da gjorde han det.

- Petitene handlet om små ting jeg observerte i byen og på smått absurde turer hit og dit, sier han. Og det samme gjør egentlig boka.

- Jeg måtte bare gi historien en annen form. I disse spaltene mine var det mange mennesker som dukket opp, og nå måtte jeg dramatisere og lage en mye mer organisert helhet av det.

MEN NÅR MAN skriver ei bok om et spesielt miljø i Oslo. Et miljø som liker å gå på vernissasjer og fester og steder man blir sett og ser. Og man selv kan sies å ha en tilknytning til det miljøet. Det er vel naturlig å spørre:

- Hvor tett opp til virkeligheten er boka?

- Jeg håper den likner veldig mye på virkeligheten. Men det er ikke så viktig at den likner på min virkelighet. Det vil jeg egentlig ikke heller, det blir bare forvirrende om man prøver å lage en slags nøkkelroman. Det er bedre å rote alt til, sier Mikael.

- Så du valgte ikke Aschehoug på grunn av hagefesten deres?

- Nei, jeg sendte artiklene til tre forskjellige forlag, og det var Aschehoug som svarte først. De svarte dagen etter eller noe slikt. Det var helt merkelig.

DE SISTE ÅRENE har det kommet en del bøker som har handlet om tomhet. Den urbane.

Det ville ikke Mikael skrive om.

- Jeg synes det er kjedelig å lese romaner som handler om den urbane tomheten.

Så han skrev om den urbane intensiteten.

- Hallå, åssen går det? Jeg prøvde å skjære bort mest mulig av det. Det er mer ha det din jævel. Det livet jeg beskriver er en slags intensivering av et helt vanlig liv. Det er ikke folk som brenner lyset i begge ender, som det heter. De havner bare i konflikter. Folk treffer hverandre, og det skjer andre ting enn hva som var planlagt. Det er litt farlig, sier han.

- Hva er farlig?

- At man kan bli veldig såra. Og manipulert av andre mennesker til å ta valg som man skjønner er feil. Folk gjør ting de ikke trodde de ville gjøre fordi det vil ødelegge for dem selv - men så gjør de det likevel.

- Vil du fremdeles gi ut petitsamlingen?

- Den begynner å bli litt utdatert. Og så er det ikke helt den samme stemningen - ikke slik jeg synes byen var da, sier han.

Og det er en ting til.

- Jeg skrev om litt banale ting. Jeg har en venn som sier at han synes jeg er best når jeg skriver om beige . Så nå prøver jeg å skrive om mindre banale ting. Det er ikke ok når jeg føler at jeg står på samme sted hele tiden.

- Tror du noen vil like boka di?

- Jeg tror noen vil like den. Det er noen som har lest den allerede, som har likt den. Men det må jo helst være litt flere.

ANSVARSFRASKRIVELSE: - Det ligger ikke noe moralsk i hvordan romanen slutter, sier Mikael Godø til de av dere som kan komme til å lese boka hans.