Njord Law Firm, «London Has Fallen» og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Med dette brevet jakter Hollywood norske nedlastere. Myndighetene lar advokater få IP-adresser

Nasjonal kommunikasjons-myndighet bekrefter at de har godkjent utlevering av norske IP-adresser til et dansk advokatfirma.

SKAPER HODEBRY: Over tusen nordmenn som angivelig har sett Hollywood-filmen «London Has Fallen» på ulovlig vis har fått et brev fra et dansk advokatfirma om rettslig forlik. Foto: Millennium Films
SKAPER HODEBRY: Over tusen nordmenn som angivelig har sett Hollywood-filmen «London Has Fallen» på ulovlig vis har fått et brev fra et dansk advokatfirma om rettslig forlik. Foto: Millennium Films Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - De kom til oss høsten 2016, og vi har overfor retten gitt en uttalelse om at advokatfirmaet Njord Law Firm, etter vår vurdering, har anledning til å be om fritak fra internettselskapenes taushetsplikt, sier assisterende direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Elisabeth Aarsæther til Dagbladet.

- Det betyr at de vil få utlevert informasjon om personopplysninger bak de aktuelle norske IP-adressene, fortsetter hun.

Det var IT-bransjenettstedet itpro.no som først omtalte saken om påståtte «svindelbrev» fra det danske advokatfirmaet Njord Law Firm som i sin essens tilbyr den norske adressaten et forlik: Betal 2.700 kroner for ulovlig nedlastning, eller risiker å bli dratt for retten.

Myndighetene vurderer

Mange har oppfattet brevet som et svindelforsøk, men det er ikke nødvendigvis tilfellet, bekrefter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

IP-adresser er i utgangspunktet hemmelig, men unntak gjøres med hjemmel i norsk lov.

- Vanligvis er det politiet som ber oss om at mobilselskap får utlevere informasjon om bruk av mobilen knyttet til mistenkte i straffesaker, og vi kan innvilge eller avslå anmodningen direkte, sier Aarsæther.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer