Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med disse bildene lokker han folk fra hele verden til Norge

Norsk fotograf gjør suksess på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bergenseren Eskil Digernes ante ikke hva fotointeressen skulle føre til da han begynte å knipse bilder av norsk natur for fire år siden.

Nå blir 22-åringen kontaktet av mennesker fra hele verden som ønsker å besøke Norge etter å ha sett bildene hans på Instagram.

- Jeg får blant annet forespørsler fra USA, Frankrike, Indonesia, Tyrkia, Dubai og Filippinene. Utrolig mange fra USA, understreker fotografen.

- Folk blir sjokkerte Digernes har over 70 000 følgere på bildedelingstjenesten Instagram, og han får stadig forespørsler fra folk som ønsker guidede turer rundt omkring i Norge.

For fire år siden flyttet han fra Bergen til Indre Sogn, hvor han nå er en ivrig turgåer og fotograf, samtidig som han tilbyr guidede turer for nysgjerrige turister.

-  Noen vil gå opp på Trolltunga midt i desember, men det går jo ikke. Det er veldig lite informasjon om Norge når det kommer til reise, og mange blir helt sjokkerte over hvor stort landet vårt er når jeg forklarer det til dem, sier Digernes til Dagbladet.

Han forteller at han får mange positive kommentarer på bildene han deler i sosiale medier, og han mener det viser hvor lite man ser av Norge i utlandet.

- Utenlandske turister viser enorm interesse for å komme hit og oppleve naturen, men det er en stor mangel på kunnskap, forteller Digernes.

Vågale bilder Bergenseren forteller at han selv liker å reise til nye steder hvor han aldri har vært før, og legger også ut bilder av sine egne utenlandsturer. Det er likevel bildene av Norge som får mest oppmerksomhet.

- Det er absolutt bildene av Norge som slår best an hos følgerne mine, forteller han. 

Det er ikke uvanlig at fotografens vågale bilder får opp til 8000 «likes». Ofte er det en kvinne ikledd rød kjole som figurerer i fotografiene. Gjerne balanserende på kanten av en fjelltopp.

- Jenta med den røde kjolen setter landskapet litt i perspektiv, men vi er veldig forsiktige. Man må ha litt balanse før man våger seg ut på fjellkantene, sier han, og legger til at noen av bildene er redigerte for å skape en mer dramatisk effekt.

Han tror det kan være et problem at mange turister er vant til innesperret og trygg natur i hjemlandet, for så å bli møtt av vill natur når de kommer til Norge.

«Hver høst treffer en kraftig storm hele Norges kyst», skriver Digernes om bildet som er tatt på Sotra utenfor Bergen. Dette bildet er tatt av Stian Servoss, men har over 6000 likerklikk på Digernes' Instagram-profil.
Fotograf Eskil Digernes får mye oppmerksomhet for sine bilder av norsk natur. Foto: Eskil Digernes
«Ved Kjeragbolten.» Foto: Eskil Digernes
«Trolltunga.» Foto: Eskil Digernes
«Fiskehytter et sted over polarsirkelen.» Foto: Eskil Digernes
«@raviora er den andre mannen i verden som står på den steinen.» Foto: Eskil Digernes
«Et sted på Lofoten.» Foto: Eskil Digernes
«Solskinn over Polarsirkelen etter at orkanen traff leiren vår.» Foto: Eskil Digernes

- Slik er det jo ikke i Norge, men det ikke naturens feil om man ikke er forsiktig. Man bør skjønne selv hva som er trygt og ikke er trygt, mener fotografen.

- Tenk over konsekvensene Fagsjef for friluftsliv i Den Norske Turistforening, Anne-Mari Planke, mener det alltid er viktig å tenke seg om og gjøre egne vurderinger når man er på tur. Hun forteller at det gjelder generelt når man er ute og inkluderer også situasjoner der man fotograferer.

Hun understreker likevel at hun på ingen måte advarer mot å ta bilder ute i naturen.

- Man vil jo ofte ha med seg et minne fra turen, men det gjelder å tenke over konsekvensene. Om risikoen er at man kan falle langt eller skade andre, da er det ikke verdt det, mener Planke.

Hun tror at hvilke erfaringer og hvilken bakgrunn man har spiller en stor rolle.

- Mennesker som er uten turerfaringer i norsk natur vil nok ha langt mindre forutsetninger for å vite hva konsekvensene kan være, sier hun.

Er det en ting hun vil råde alle fotoentusiaster til, er det å bruke tid til å planlegge både turen og fotograferingen.  

- Man bør ha tilstrekkelig margin, og i noen tilfeller handler dette for eksempel om å ikke å gå helt ut på kanten av stupet. Mange ønsker jo å dele flotte turbilder på sosiale medier, men man bør ikke handle ufornuftig av den grunn, sier Planke.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!