Med dødsforakt

Det er ikke mange bøker som har gjort et like sterkt inntrykk på meg som det Kurt Vonneguts roman «Slakterhus 5» i sin tid gjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men at jeg er en håpløs Vonnegut-fan, det visste jeg ikke før jeg leste årets roman, «Tidsskjelv».

Hans forfatterskap er godt dokumentert på norsk. «Slakterhus 5» forelå på norsk allerede i 1970. En rekke oversettelser har fulgt. Nå har Vonnegut skrevet sin 14. og, ifølge ham selv, siste roman. Og det er bare én ting å si: Fordømt praktfullt.

Han er en av de underligste forfattere jeg kan tenke meg, full av overraskelser og tilsynelatende innfall. I årets roman har han, stadig ifølge ham selv, kokt sammen de beste restene av et mislykket romanmanuskript. Resultatet er blitt en intelligent, sjenerøs, heseblesende og suverent komponert blanding av minner, kommentarer, førsteklasses ljug, dårlige vitser, litterær lek og den lille fortellingen om tidsskjelvet som 13. februar 2001 skrudde tida tilbake til 17. februar 1991. I disse ti årene levde verdens befolkning sine liv i reprise. Alt gjentok seg, uten at man behøvde å gjøre noe for å få ting til å skje, og ingenting kunne gjøres annerledes. Da vi alle våknet opp fra vårt tiår på autopilot og plutselig gjenvant vår frie vilje, måtte naturligvis mye skje. Kaos! Og boka tar utgangspunkt i Vonneguts alter egos, utsolgt-fra-forlaget science fiction-forfatteren Kilgore Trout, opplevelser da dette inntraff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer