Du leser nå Dagbladet Pluss

Peter Normann Waage kaster nytt lys over Russlands store forfatter.

Med Dostojevskij fra Harry Potter til Vigdis Hjorth

Dikteren var mer opptatt av skyld enn av vold.

KLASSISK PORTRETT: Både drøm, skaperkraft og realisme lyser fra dikterens blikk i Vasily Perovs oljemaleri av Fjodor Dostojevskij.
KLASSISK PORTRETT: Både drøm, skaperkraft og realisme lyser fra dikterens blikk i Vasily Perovs oljemaleri av Fjodor Dostojevskij.Vis mer

Den som skal skrive gode essays om litteratur, trenger selv evne til å fabulere og sette verkene i nye sammenhenger. Denne medskapende begavelsen har Peter Normann Waage (63), som har vært fengslet av Fjodor Dostojevskij siden han var 18 år gammel.

Hans glødende opptatthet av den store russeren har resultert i monografien «Fjodor M. Dostojevskij» (1997), som sammen med biografiene til Geir Kjetsaa, Erik Krag og dansken Ejnar Thomassen ruver i den nordiske Dostojevskij-litteraturen.

Stadig noe nytt

Det er derfor med stor glede og nysgjerrighet man kaster seg over «Dostojevskij i dialog», en bok Waage kaller «et gjensyn» med dikteren. Dostojevskij er en av de dikterne man kan lese igjen og igjen med stadig større utbytte, fordi han «forandrer seg og viser forskjellige sider hver gang jeg dukker ned i hans verk,» som Waage uttrykker det.