Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med en dings som denne kan Google flytte businessen helt inn på øyet ditt

Å forebygge diabetesanfall er bare begynnelsen.

FOREBYGGER FØLING: Googles prototype på en smart kontaktlinse kan varsle brukeren om farlig blodsukkerenivå. Foto: Scanpix
FOREBYGGER FØLING: Googles prototype på en smart kontaktlinse kan varsle brukeren om farlig blodsukkerenivå. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Søkeselskapet Google»  skriver vi gjerne, for den eventualitet at det skulle finnes en og annen leser der ute som ikke har fått med seg hva som er kjernevirksomheten til en av verdens mest kjente merkevarer: Å indeksere og gjøre søkbar så store deler av verdens informasjon som mulig, å vite så mye om deg og dine brukervaner som mulig, og å gjøre denne potente kombinasjonen reklamesalgbar på ulike teknologiske plattformer.

Men ambisjonene stanser ikke der.

Med sine ekstreme økonomiske, intellektuelle og teknologiske ressurser driver Google også «grunnforskning» på ren rekke felt, deriblant helse. I fjor kunne Time fortelle at Google vil «lure døden», ved å etablere selskapet Calico, som skal investere hundrevis av millioner i forskning på og mulige kurer mot de genetiske årsakene til aldring.

Et noe mer jordnært eksempel fikk vi denne uka, med nyheten om at Google utvikler en smart kontaktlinse som kan gjøre det lettere for diabetikere å holde kontroll på blodsukkeret.

En liten mikroprosessor og en minatyrisert glukosesensor måler blodsukkeret i tårevæsken på øyet hvert sekund, og sier fra ved at det lyser i en liten LED-lampe på øyet om blodsukkernivået er for høyt.

Diabetes er i en nærmest epidemisk spredning. I følge den internasjonale diabetsorgansiasjonen kan en av ti ha sykdommen i 2035. For diabetikere kan det være meget farlig å miste kontroll med blodsukkernivået, og tradisjonelle metoder for prøvetaking er så tungvinte at det blir fristende å slurve. En slik linse kan derfor være meget interessant som forebyggende tiltak, dersom den kan ferdigutvikles og godkjennes av helesemyndigheter og næringsmiddeltilsyn. Google skriver at selskapet leter etter partnere som kan videreutvikle prosjektet og bringe det til markedet.

Men kontaktlinse-prosjektet er nok verken ren filantropi eller så langt fra kjernevirksomheten som man først kan få inntrykk av.

Bak prosjektet står Babak Parviz, som også har ledet utviklingen av Googles smartbrille, Glass. Parviz jobbet tidligere som forsker og professor ved universitetet i Washington. Det var der, med støtte fra Microsoft, han utviklet prototypen til en smart kontaktlinse som blant annet kunne brukes til å overvåke glukosenivået i tårer. Microsoft beskrev dette prosjektet allerede i 2011. 

Her er det bare å legge sammen én og én.  Parviz jobber både med Glass og med kontaktlinsen. Hvorfor ikke bruke kontaktlinsen til å vise annen informasjon rett på netthinnen - en Google Glass i kontaktlinseformat?  Vips, så er vi enda et skritt nærmere det kybernetiske mennesket — og Google et skritt nærmere dominans over våre digitale liv.

Google sier det kan gå fem år før kontaktlinser med glukosemåling blir tilgjengelige i markedet. Hindrene for en bredere anvendelse av teknologien er flere. Som Mashable påpeker, vil det kreve langt større dataoverføringskapasitet via radiosignaler, langt større prosessorkapasitet, og en helt annen skjermteknologi enn det enkle varsellyset som er bygget inn i dagens prototype. 

Som så mange av verdens smarteste forskere og teknologer før ham, fikk Parvez et Google-tilbud han ikke kunne si nei til. Det viktigste var neppe penger, men frihet, nærmest ubegrensede ressursser og muligheten til å jobbe med noen av verdens smarteste mennesker. Og Parvez hadde altså med seg kontaktlinsa si, som Microsoft hadde støttet utviklingen av uten å kreve noen form for rettigheter til teknologien. Noen hevder at Google har «stjålet» teknologien, men alle den tid det er stille fra Microsoft, må man nesten anta at ting er i den skjønneste orden.

Og som Wired skriver: At linsa har flyttet seg fra Microsoft til Google, øker sannsynligheten for at den vesle dingsen kan forandre verden, i stedet for å samle støv i et laboratorium.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!