Anmeldelse: Mae - «Proletar Adel»

Med en Finn Kalvik-cover som viser de største testiklene i norsk rap

Maes norske debutalbum gir oss alt vi har håpet på – i tillegg til årets musikalske overraskelse.

Foto: André Løyning
Foto: André Løyning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: I en musikkscene med mer enn nok av liksomlegender, er det få navn som veier tyngre enn Morten Aasdahl Eliassen. En innovatør av dimensjoner i hovedstadens hiphop-miljø, hvor han på 90-tallet skilte seg ut i et hav av baggy jeans og snauklipte hvite hoder med bukser som «passet» og ikke minst en svært karakteristisk hestehale.

Den engelskspråklige Opaque-debuten «Gourmet Garbage» i 2001 var unektelig forut for sin tid. Farget av George Clinton-inspirert «Oslo-Funk» og en rapstil som både overrasket og satte ny standard. «Imponerende til å være norsk» på et tidspunkt da uttrykket faktisk betydde noe.

Rapperens mest sagnomsuste linjer kom derimot ut allerede året før. På morsmålet under navnet Mae (Eliassens initialer og gamle writernavn).

«Mange har fått deng / Ofte av en hel gjeng / For å stjelt både klær og spenn / Vi ler av dem, og kaller dem jenter / Det nytter ikke å komme og være kjekkas på Furuset senter.» - «En av fem»

En første autentisk smakbit på den norske gaterappen vi i dag tar for en selvfølge. Direkte fra «Valley of Terror». Både skremmende og fascinerende ensomme hiphop-hoder som satt og hørte på National Rap Show i utkant-Norges kriker og kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer