Med en slik storebror, trenger du ikke være redd for noe

Nydelig bildebok om gode drømmer.

GJENNOMFØRT: Drømmer er velbrukte i barnelitteraturen, men Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møklebys nye bok skiller seg positivt ut. Her er lillesøster og storebror i ferd med å hjelpe sjiraffjenta ut til kjæresten sin, elgprinsen. Bilde: FRA BOKA
GJENNOMFØRT: Drømmer er velbrukte i barnelitteraturen, men Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møklebys nye bok skiller seg positivt ut. Her er lillesøster og storebror i ferd med å hjelpe sjiraffjenta ut til kjæresten sin, elgprinsen. Bilde: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Draumar» er ei nydelig bildebok om et nydelig søskenforhold.

Lillesøster er redd for vonde drømmer og tør ikke sove, men storebror i overkøya vet råd. Han deler en god drøm, der søskenparet er helter i en fantastisk fortelling, og alt det skumle blir trygt.

Elgen vil bare ha hjelp til å finne sønnen sin, som er forelska i sjiraffjenta. Ulveflokken hyler mot månen for å svare hunden Laika, som sitter der ensom og forlatt.

Morsomme detaljer
Boka åpner med slukket lys og svarte oppslag. Når lillesøster skrur på lyset, blir soverommet svakt opplyst i bruntoner. Når storebror forteller, er det midt på lyse dagen og hvit bakgrunn, før bildene gradvis mørkner.

Med en slik storebror, trenger du ikke være redd for noe

Lillesøster har hele tiden store, trillrunde og undrende øyne, men uttrykket blir tryggere utover i boka.

Bildene er fulle av morsomme små detaljer som ikke nevnes i teksten, som at broren spiller fotball med jorda når de lander på månen, Rapunzels slott som passeres langs veien, og Trollmannen som har «sim sala bim» rablet på lokket av skolesekken. Mange oppdager du først ved andre eller tredje gjennomlesning.

Farlige elementer
Både tekst og bilder inneholder potensielt farlige elementer, som sjøorm i innsjøen og troll i fjella. Men de er aldri i fokus, og dermed ufarliggjort.

Nøkkelsitatet kommer i tredje oppslag: «Du trur ikkje du tør, men det gjer du».

Flere grep er velbrukte i barnelitteraturen, deriblant drømmemotivet og collagen av fotografier og lett karikerte tegninger. «Draumar» skiller seg ut ved å være uvanlig gjennomført.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer