BYTTER BORT LIBERALE VERDIER: «I bunn og grunn er Høyre et interesseparti for bestemte økonomiske grupper, og har som sin viktigste oppgave å ivareta deres interesser. Da er de liberale verdiene noe man er villig til å bytte bort for å omfordele makt og økonomi», skriver den tidligere statssekretæren. Foto: Torbjørn Berg
BYTTER BORT LIBERALE VERDIER: «I bunn og grunn er Høyre et interesseparti for bestemte økonomiske grupper, og har som sin viktigste oppgave å ivareta deres interesser. Da er de liberale verdiene noe man er villig til å bytte bort for å omfordele makt og økonomi», skriver den tidligere statssekretæren. Foto: Torbjørn BergVis mer

Med Erna på teselskap

I bunn og grunn er Høyre et interesseparti for bestemte økonomiske grupper, og har som sin viktigste oppgave å ivareta deres interesser.

Debattinnlegg

Ulike samfunnsdebattanter har beskyldt Høyre for å ha «ført velgere bak lyset», når partiet nå svekker kvinners rett til helsetjenester, gir kristendommen mer rom i skolen og åpner regjeringen for statsråder som har uttalt seg mot homofiles rettigheter. Men det norske Høyre føyer seg inn i et mønster internasjonalt. Det er vanlig at kvinners reproduktive rettigheter er et forhandlingskort for høyresiden. Høyre har framstått som et parti med moderne holdninger. Men verken homo-/kvinnekamp eller religionsnøytralitet er Høyres sjel. I bunn og grunn er Høyre et interesseparti for bestemte økonomiske grupper, og har som sin viktigste oppgave å ivareta deres interesser. Da er de liberale verdiene noe man er villig til å bytte bort for å omfordele makt og økonomi.

Det er tre partier i Norge som først og fremst er interessepartier. Arbeiderpartiet er hovedsakelig et parti som ivaretar vanlige lønnsmottakere, Senterpartiet de agrare og periferiinteressene, mens Høyre er partiet for interessene til arbeidskjøperne og den økonomiske overklasse. De andre partiene er mer det man kan kalle verdi/idé-partier, der dette er det bærende. I land der valgsystemet gir grobunn for representasjon for mindre partier gir dette gjerne to store partier, og en flora av småpartier. Der det er skranker for representasjon ender man opp med to store interessepartier, med de mer idédrevne inkorporert som fraksjoner av disse.

I USA har de bemidledes interesseparti - Høyres søsterparti republikanerne - også en stor del idédrevne sosialt og kulturelt konservative aktivister i Tea Party-bevegelsen, som har hatt omfattende kontakt med Fremskrittspartiet. I denne symbiosen kombinerer det republikanske partiet en politikk mot fagforeninger, for frimarkedsløsninger og skattekutt for de rikeste, med en idébasert, strengt konservativ verdipolitikk. I USA har kvinner formelt sett rett til abort. Flere republikanske delstater behandler nå lovforslag som gjør det obligatorisk med ultralyd først - slik at de skal tvinges til å høre fosterets hjertelyd og se det på en skjerm. Denne tvungne undersøkelsen skal gjennomføres med «vaginal probing». Sånn beholdes den formelle retten, mens det lages praktiske hindringer. I Sverige har de sosialkonservative i Kristeligdemokratene preget den borgerlige verdipolitikken.

I Danmark fikk Dansk Folkeparti styre innvandringspolitikken. Over Nordsjøen ser vi hvordan Toryene innfører lett bisarre ordninger som skattekutt for gifte (!). Dessverre er det grunn til å frykte flere tiltak i denne retning fra de blåblå. Slik at Høyre i ro og fred kan holde på med sitt egentlige prosjekt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.