LEDER

Med fare for full krig

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

President François Hollande i Frankrike sier faren for full krig i Ukraina er til stede. Han og forbundskansler Angela Merkel i Tyskland dro i går til Kiev for å møte president Petro Porosjenko, og de skal fortsette til Moskva for å snakke med Russlands president, Vladimir Putin. De to ledende maktene i EU frykter at krigshissere på begge sider skal trappe opp til det ikke er noen vei tilbake fra full krig.
Dette skjer samtidig som NATO oppretter sine første baser i Øst-Europa, i Estland, Latvia, Litauen, Polen, Romania og Bulgaria, og setter opp en rask innsatsstyrke, alt i alt alliansens største opptrapping etter Murens fall. Også dette har sin bakgrunn i Ukraina og Putins framferd langs Russlands grense i sørvest.

Porosjenko har bedt om våpen fra NATO til bruk mot de russisk-støttede opprørerne i Øst-Ukraina. Både Frankrike og Tyskland har sagt nei. Men hver gang ukrainske regjeringsstyrker driver opprørerne tilbake kommer Putin dem til unnsetning med våpen og soldater.

President Barack Obama har hittil sagt nei, men nå mener stadig flere av hans rådgivere at Ukraina bør få våpen til å stå imot. Å påføre de russiske styrkene som deltar større tap ville ramme Putuin på et svært ømt punkt på hjemmebane, ettersom han nekter for å ha sendt russiske soldater til Ukraina. USAs utenriksminister, John Kerry, kom også til Kiev i går, og ventelig vil Porosjenko igjen be om våpen.

Men hvis USA leverer våpen til Ukraina, kan Putin si at han hadde rett. USA bruker Ukraina som stedfortreder mot Russland. Da, frykter Hollande og Merkel, vil spillet låse seg diplomatisk og opptrapping følge.

Det er ikke lett å se hvordan Hollande og Merkel kan overtale partene til nedtrapping utover å advare dem mot følgene av en krig. Hvis de skulle få til en ny avtale om våpenhvile må antakelig Ukraina godta frontlinjene som de er og gå inn i forhandlinger om utstrakt sjølstyre for opprørerne. Halvøya Krim, som Russland har annektert, men som EU og verdenssamfunnet for øvrig regner som en del av Ukraina, må nok holdes helt utenfor hvis Putin skal gå med på å stagge de ukrainske opprørerne. Et status quo som før krisa i Ukraina virker nå uoppnåelig. Verken økonomisk eller militært press har hittil skremt Putin.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer