LEDER

Med fare for full krig

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

President François Hollande i Frankrike sier faren for full krig i Ukraina er til stede. Han og forbundskansler Angela Merkel i Tyskland dro i går til Kiev for å møte president Petro Porosjenko, og de skal fortsette til Moskva for å snakke med Russlands president, Vladimir Putin. De to ledende maktene i EU frykter at krigshissere på begge sider skal trappe opp til det ikke er noen vei tilbake fra full krig.Dette skjer samtidig som NATO oppretter sine første baser i Øst-Europa, i Estland, Latvia, Litauen, Polen, Romania og Bulgaria, og setter opp en rask innsatsstyrke, alt i alt alliansens største opptrapping etter Murens fall. Også dette har sin bakgrunn i Ukraina og Putins framferd langs Russlands grense i sørvest.

Porosjenko har bedt om våpen fra NATO til bruk mot de russisk-støttede opprørerne i Øst-Ukraina. Både Frankrike og Tyskland har sagt nei. Men hver gang ukrainske regjeringsstyrker driver opprørerne tilbake kommer Putin dem til unnsetning med våpen og soldater.

President Barack Obama har hittil sagt nei, men nå mener stadig flere av hans rådgivere at Ukraina bør få våpen til å stå imot. Å påføre de russiske styrkene som deltar større tap ville ramme Putuin på et svært ømt punkt på hjemmebane, ettersom han nekter for å ha sendt russiske soldater til Ukraina. USAs utenriksminister, John Kerry, kom også til Kiev i går, og ventelig vil Porosjenko igjen be om våpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.