KOMMENTARER

Med felles fiende, men sprikende mål

Egentlig skulle det ikke være så vanskelig å slå tilbake ultra-islamistene i IS fra Kobani, som er i ferd med å innta den syriske grensebyen. Men for mye står på spill.

TYRKISK UTSYN: Røyken stiger etter et bombe-angrep mot stillingene til IS i den syriske grensebyen Kobani. Mulig kommer de kraftige bombetoktene litt for seint til å hjelpe de kurdiske krigerne som forsvarer byen. Og bak grensegjernet sitter de tyrkiske styrkene og ser på mens slaget utvikler seg. Foto: REUTERS / Scanpix / Umit Bektas
TYRKISK UTSYN: Røyken stiger etter et bombe-angrep mot stillingene til IS i den syriske grensebyen Kobani. Mulig kommer de kraftige bombetoktene litt for seint til å hjelpe de kurdiske krigerne som forsvarer byen. Og bak grensegjernet sitter de tyrkiske styrkene og ser på mens slaget utvikler seg. Foto: REUTERS / Scanpix / Umit Bektas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Krigsteateret der langs grensa mellom Syria og Tyrkia kan være et underlig skue - til dels absurd - sett utenfra. Kobani, eller Ayn al-Arab på arabisk, er en kurdisk by i Syria inntil grensa mot Tyrkia. Inne i byen kjemper syriske kurdere, med forsterkninger fra tyrkiske kurdere, en kamp for livet mot de «hellige krigerne» fra Den Islamske Staten (IS), som angriper byen fra vest, sør og øst. Kurderne har ryggen mot veggen, det vil si mot grensa til Tyrkia. Kurderne er lettere og dårligere væpnet enn angriperne.

Fra lufta bomber USA, med vestlig og arabisk støtte, stillingene til IS. Like over grensa har Tyrkia stilt stridsvogner på rekke og rad. De har fritt sikte og klare kanoner. Langs grensa har Tyrkia også samlet en stor bakkestyrke. Tyrkiske krigsfly står klare på sine baser. Tyrkia har de nest største væpnede styrkene i NATO.

Med disse samlede stridskreftene skulle det være nokså enkelt å slå tilbake IS og redde Kobani. Men de tyrkiske soldatene sitter, om ikke på, så like bak grensegjerdet og ser slaget utvikle seg.

Nå kommer snart Jens Stoltenberg, som generalsekretær i NATO, på besøk for å ta denne krigen i øyesyn fra tyrkisk jord. Han kommer bokstavelig talt til fronten i krigen mot IS. Da får han se hvorfor ikke de allierte i denne krigen kort og greit stanser de «hellige krigerne». NATO er imidlertid ikke innblandet i striden utover å ha utplassert noen Patriot-missiler i medlemslandet Tyrkia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer