Med fredelig hilsen

Kulturminister Thorhild Widvey har lagt bort stridsøksa.

VARM VELKOMST: Kulturminister Thorild Widvey presenterte det nye forslaget til kulturbudsjett på Maritimt museum på Bygdøy i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VARM VELKOMST: Kulturminister Thorild Widvey presenterte det nye forslaget til kulturbudsjett på Maritimt museum på Bygdøy i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Kommentar

Thorhild Widvey har lagt fram sitt tredje kulturbudsjett. Nyhetshungrige journalister på jakt etter konfliktstoff har hatt en enkel oppgave de to foregående årene. Det var bare å lete etter kontroversielle kuttforslag, og vi kunne velge og vrake. I fjor: kutt i den kulturelle spaserstokken (kulturtilbud for eldre), frys i NRK-lisensen og 50 millioner i kutt i pressestøtten. Året før: avvikling av stipendordning for kunstnere og kraftig kutt i filmstøtten.

I år er det litt til alle og ingen overraskende kutt. Et politisk mer kløktig budsjett, som likevel inneholder mange usikkerhetsmomenter.

Regjeringen innfører den varslede incentivordningen for filmbransjen, og bevilger 45 millioner kroner. Filmfondet er satt til å administrere det, og det skal opprettes en filial i Bergen til å håndtere ordningen. Dermed får Widvey litt maktfordeling og regionalisering på kjøpet, og kan hake av et par punkter på Sundvollen-erklæringen, regjeringens politiske plattform fra 2013.

Dermed kan norske og internasjonale aktører søke om å få tilbakeført 25 prosent av utgiftene sine ved filmproduksjoner i Norge. Men hva hvis pengene brukes opp? Må filmfondet kutte i andre støtteordninger?

Statsbudsjettet legger også opp til at støtteordningene til film og tv-serier skal moderniseres og gjøres plattformnøytrale - altså ikke kun avhengig av kinobesøk som nå. Men hvordan? Det er foreløpig helt uklart.

«Moroskatten» er ikke særlig lystig for NRK. De ba om 70 kroner i økt lisens, og det blir 78 kroner i økning. Men bare 25 av dem tilfaller NRK. Resten havner i statskassa når momsen øker fra 8 til 10 prosent på lisensen, i tillegg til kinobilletter, fotballbilletter, fergebilletter, opplevelsessentre og hotellovernattinger.

Mer nervepirrende for NRK er det likevel at to ulike utvalg nå jobber med lisensspørsmålet. Både et eget ekspertutvalgt som skal vurdere alternativer til lisens, og et mediemangfoldsutvalg som skal se på hele virkemiddelapparatet for mediepolitikken.

Gaveforsterkningordningen er ett av Widveys prestisjeprosjekt. Det øker neste år med 15 millioner til 45 millioner kroner, og skal utvides til også å omfatte musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og kulturbygg. Tidligere sponsorsjef i DNB og nå sponsorkonsulent i Sponsorconsult, Jacob Lund, sa til Aftenposten denne uka at ordningen ikke har tilført mange flere sponsorer, slik hensikten var. Flere aktører har i stedet etterlyst en skattefritaksordning for kultursponsing, tilsvarende den som gjelder for idrettssponsing. Kommer den på neste budsjett? Det må til dersom Thorhild Widvey skal kunne realisere drømmen om 900 millioner ekstra private kulturkroner, som hun skrøt av på dagens pressekonferanse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.