- Med Frp i regjeringen kan vi vel regne med at alle problemer er løst innen 14 dager

Ambjørnsen synes det blir spennende å se Frp ta ansvar.

TOK EN TUR TIL FJORDGLØTT: I fjor kom romanen «Natten drømmer om dagen». Da Ingvar Ambjørnsen trengte en pause fra å skrive ppfølgeren, dukket noen gamle venner opp. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TOK EN TUR TIL FJORDGLØTT: I fjor kom romanen «Natten drømmer om dagen». Da Ingvar Ambjørnsen trengte en pause fra å skrive ppfølgeren, dukket noen gamle venner opp. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Forfatteren som kan se tilbake på minst 50 bokutgivelser og som har vært bosatt i Tyskland i flere tiår, ser som vanlig den norske valgkampen fra Hamburg.
 
- Jeg tror ikke Norge kullseiler uansett hva som skjer, sier han på telefonen.
 
Ingvar Ambjørnsen synes det er interessant å se hvilken retning de borgerlige nå velger.

- Nå får vi se om skal få oppleve Frp ta ansvar. Å oppleve Frp som et ansvarlig parti skal bli veldig spennende, sier Ambjørnsen med trykk på veldig. 

Også i denne valgkampen har Frp gått ut ogkritisert regjeringens helse- og eldrepolitikk, noe som ikke er gått forfatteren hus forbi.   

- Da kan vi regne med at Frp kommer med kjappe løsninger på alle mangler og problemer i norske sykehus og sykehjem. Det skal vel gå veldig kjapt å rydde opp. Vi kan vel regne med at alle problemer er løst innen 14 dagers tid, sier han.

Kjenner De Grønne - Dette med Miljøpartiet De Grønne kom veldig plutselig i Norge, det overrasket meg litt, sier han.

- Jeg er vant til å bo i et land der De grønne er store og har vært i koalisjon både med konservative og sosialdemokrater. Vi har sett De Grønne vokse og falle. Men det som skjer i Norge nå, skjer veldig mange år etter. I Tyskland var jo motstanden mot kjernekraftverk enorm, det var en veldig stor ting her nede, forklarer han.
 
SV i spagaten SVs nederlag skyldes at folk er trøtte av å se SV gå i spagaten gang på gang, mener han.

-  Når går SV nærmest under horisonten. Det gjør noe med respekten velgerne får for et parti som står utenfor Stortinget og protesterer mot sin egen regjering. Jeg tror mange av SVs kjernevelgere er veldig skuffet. Samtidig har mange i partiet lagt ned masse arbeid de siste åra. Jeg synes litt synd på dem. Det som skjer er både fortjent og ufortjent, sier Ambjørnsen.

Han er bokaktuell i høst med ei etterlengtet barnebok.

- Det har vært et kult gjensyn. Jeg knytter ofte skriveprosessen opp til fiktive steder, og i mange noveller og flere romaner oppholder jeg meg i en navnløs by på Sørlandet. Nå hadde jeg en litt stresset periode der jeg tenkte at det hadde vært deilig med en tur til Fjordgløtt pensjonat.

Alt var som før «Kaptein Nemo» er fjerde bok i serien. Egentlig skrev han på oppfølgeren til «Natten drømmer om dagen», hans forrige roman om outsideren Sune, da Samson & Roberto dukket opp.

STAKKARS SV: SVs brutale nedtur er både fortjent og ikke fortjent, mener Ingvar Ambjørnsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STAKKARS SV: SVs brutale nedtur er både fortjent og ikke fortjent, mener Ingvar Ambjørnsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Da jeg kom til pensjonatet var alt slik det var før, selv om det er 13 år siden jeg begynte å skrive om disse to. Det minner meg om en gammel kompis. Det kan gå fire år mellom hver gang vi møtes, men når han kommer inn døra, går han rett bort til kjøleskapet.

Rufsete tegninger
«Arven etter onkel Rin-Tin-Tei» kom i 1998. Så fulgte to bøker. Til sammen er nærmere 30.000 bøker gått unna.

- Det er litt mer James Bond og action denne gangen.

Bøkene er oversatt til flere språk, men noen synes Dybvigs rampete og klussete tegninger er for «stygge».

- Å skrive flere bøker er helt avhengig av at Per vil fortsette, sier Ambjørnsen som koser seg med å legge inn detaljer som foreldrene fanger opp.

- Jeg har jo ikke peiling på barn og har aldri hatt noe med barn å gjøre. Jeg skriver bare storyer jeg synes er kule å skrive og tenker ikke på at jeg skriver for barn.

Outsiderroman
Den kols-syke suksessforfatteren har fortalt at han har sluttet med å ruse seg. I forrige roman skrev han om det han ikke lenger kan gjøre selv.

GAMLE TIDER: Ingvar Ambjørnsen røyker. Da hans forrige roman, «Natten drømmer om dagen» kom ut, sa han at han hadde skrevet en roman om noe han ikke kan gjøre lenger. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
GAMLE TIDER: Ingvar Ambjørnsen røyker. Da hans forrige roman, «Natten drømmer om dagen» kom ut, sa han at han hadde skrevet en roman om noe han ikke kan gjøre lenger. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Ambjørnsen har som kjent flere ganger skrevet om bevissthetsutvidende rus. Dagbladets anmelder trakk fram bokas nøkterne, intense beskrivelse av en fleinsopptur som gjerne kan stå som en nøkkel til denne vrangverdenen forfatteren ønsker å vise fram.

Om ei uke leveres første utkast til en oppfølger.

- Dette prosjektet er stort sett det jeg kommer til å holde på med de siste åra. Boka er en ny brikke i et ganske stort puslespill, sier Ambjørnsen.

POPULÆRE: Ungdomsbøkene om Pelle og Proffen ble film med Håvard Bakke og Tommy Karlsen.
POPULÆRE: Ungdomsbøkene om Pelle og Proffen ble film med Håvard Bakke og Tommy Karlsen. Vis mer