SPÅR 50 ÅR: Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet, etter sin tale under FrP sitt landsmøte på Gardermoen lørdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SPÅR 50 ÅR: Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet, etter sin tale under FrP sitt landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Med FrP til evigheten

Det er ingen mangel på politiske ambisjoner i Fremskrittspartiet. Der er handlekraft blitt ideologi, skriver John O. Egeland.

Kommentar

GARDERMOEN (Dagbladet): Fremskrittspartiet skal ha makta i 50 år, fastslo nestleder Per Sandberg på landsmøtet på Gardermoen. Sandberg er ikke den som hvisker eller snakker med innestemme hvis det finnes en mulighet for å rope. Han tegner politikken med den bredeste penselen som er å få, og er raus med omtrentlighetene. Men han treffer også sitt publikum. Den grandiose overdrivelsen - selve marerittet vil mange hevde - falt i god jord hos landsmøtet. Så langt oppleves regjeringsprosjektet som en opptur og det er få kritiske røster å høre.  

Kilder innad i regjeringen hevder, med troverdighet, at samarbeidet med Høyre er godt og tillitsfullt. De statsrådene som har opptrådt på landsmøtet virker også fulle av energi, humør og den viktige handlekraften. De snakker ofte om at det er fullt mulig å gå fra å kritisere til å levere. Alle har grafer som viser hvor mye som nå skjer i regjeringen i forhold til da landet ble styrt av de trege, rød-grønne byråkratpolitikerne.  

Alt er riktignok ikke rosenrødt. Partileder Siv Jensen har tydelig sagt fra at FrP har gått på nederlag når det gjelder konsekvensutredning av Lofoten/Vesterålen, bompenger og økning i oljeavgiften. Antakelig er det en god strategi at Jensen sier fra om det som butter eller ikke går den veien FrP håper. For den idyll som nå hersker, vil ikke vare. Og slett ikke i femti år.  

Carl I. Hagen heller som vanlig litt malurt i champagnen når han hevder at syretesten på FrPs politiske gjennomslag vil være klar våren 2016. Da kan partiet ikke lenger skylde på de rødgrønne, på at det ikke har regjert lenge nok eller at embetsverket er en bremsekloss. Det vil nytte lite å gå løs på regjeringspartner Høyre eller legge skylda for svikt i egne ambisjoner på samarbeidspartiene Venstre og KrF. Da vil velgerne vite om FrP klarte omstillingen fra å kritisere til å levere.  

I et slikt perspektiv er det livsviktig at Siv Jensens mannskap leverer varene. Ifølge Carl I. Hagen vil det avgjøre om FrP på sitt landsmøte i 2016 er en jublende forsamling med 18 - 20 prosents oppslutning, eller en bevegelse i indre splid og med ti prosent på meningsmålingene. Uteblir de politiske leveransene, kan det godt tenkes at et flertall i partiet vil bryte ut av regjeringssamarbeidet.  

Men det er langt fram til en slik mulighet. Nå feires hvetebrødsdagene og de nye posisjonene. Fra før har partiet 3500 tillitsvalte og folkevalgte. Regjeringsdeltakelse gir en kraft vekst i både politisk erfaring og antall heltidspolitikere. Fra før har FrP en av landets sterkeste partiorganisasjoner, og den blir enda mer attraktiv nå. Heldigvis er det ingen grunn til å tro at Per Sandberg får rett i sine spådommer om femti år ved makta. Men at FrP også finnes om femti år, er en realistisk mulighet.     

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.