Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Med gud på flaske og landsmenn i baren

Om vodka, treenigheten og utlendinger i baren.

DEN GUD ELSKER: Vodka har mange sider. Ikke minst i Russland. Foto: Magazine/AFP Scanpix
DEN GUD ELSKER: Vodka har mange sider. Ikke minst i Russland. Foto: Magazine/AFP Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Gud elsker den tredje, sa min venn Jura, og hevet glasset, det med «det lille vannet», altså vodka. En livsfarlig drikk som gjør at man lett mister hodet. Men man finner det også raskt igjen neste dag, for vodka er velsignet med få slaggstoffer.
VI SATT PÅ FORTAUSKAFE på St. Petersburgs hovedgate, Nevskij Prospekt, i vakker høstsol, mens endeløse rekker av lange bein passerte forbi. Vi hadde spist godt og ingen ville hjem. Det var da Jura sa at gud elsker den tredje, noe som førte til en debatt om den kristne treenigheten, som er opprinnelsen til det russiske ordtaket. Det var riktignok vanskelig å komme fram til en konklusjon, for treenigheten er teologisk uklar selv i helt edru tilstand.
MEN FOR OSS - der og da - holdt det at treenigheten var et påskudd til et glass til. Jeg nevnte det norske ordtaket om at «alle gode ting er tre», og stilte spørsmålet om det også kunne ha noe med treenigheten å gjøre. Og jeg fullførte ordtaket med at «den fjerde følger gjerne med». Hvilket den gjorde. Men da var vi ferdige med teologien.
HELT EDRU var heller ikke mannen som henvendte seg til meg på min stambar dagen i forveien.
- Å, du er utlending, sa han da jeg svarte på hans henvendelse. Jeg snakket på mitt vis, med en aksent som i Russland oppfattes som baltisk.
- Er ikke du også utlending, svarte jeg, for mannens russisk hadde en klar klang av å være fra Kaukasus.
- Utlending, jo, når du sier det, sa han og lo.
HAN LO FORDI ORDET «utlending» på russisk fortsatt betyr en som ikke er fra det tidligere Sovjetunionen, med unntak av folk fra de baltiske land som er med i NATO og EU. Landet der min nye bekjente er fra, Georgia, har til og med vært i krig med Russland etter Sovjetunionens oppløsning. Likevel er det ikke han som er «utlending» i Russland, men jeg.
Hvor mange treenigheter mannen fra Georgia fikk i seg er vanskelig å si. Men gud elsker den tredje, også i det andre landet i verden som tok kristendom som statsreligion.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling