Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med gutta på tur

I dag drar statsminister Kjell Magne Bondevik til Kina - med 136 næringslivstopper i hælene. Bare seks av dem er kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forferdelig! Juks! Det er ikke annet å si, fastslår likestillingsdirektør Ingunn Yssen. Og gir statsminister Kjell Magne Bondevik, NHO-toppene og Eksportrådets sjef en kraftig smekk over fingrene for herreturen til Kina.

Bondevik drar til Kina i spissen for det største følget av nordmenn som noensinne har fulgt en statsminister på offisielt besøk. 136 næringslivstopper - fullstendig dominert av hannkjønn: Bare seks kvinner har fått plass på kremturen til Midtens rike.

Men toppsjefene i Næringslivets Hovedorganisasjon og det statlige Norges Eksportråd - som arrangerer turen - er uforstående til kritikken. Selv om ingen av dem har foretatt seg noe aktivt for å få flere kvinner med.

Direktør Arild Blixrud i Eksportrådet er først lattermild («Ha, ha, hva mener du vi skal gjøre med det da?») når Dagbladet påpeker den enorme skjevfordelingen i næringslivsdelegasjonen.

- Finnes det ikke verdifulle kvinner i norsk eksportnæring?

- Jo visst. Massevis, men vi vil ikke og kan ikke påvirke hvem som skal representere norsk næringsliv, fastslår Blixrud.

Og får på pukkelen av likestillingsdirektøren, som hevder at både direktører og politikere alltid er konsekvente tilhengere av likestilling i teorien - men sjelden i praksis.

- Like før jul fastslo statsministeren at likestillingsarbeidet nå skulle prioriteres. Men nå reiser han til Kina i spissen for en rekordstor næringslivsdelegasjon bestående av menn, menn og atter menn, sier likestillingsdirektør Ingunn Yssen.

- Hva skulle han ha gjort?

- Statsministeren burde oppfordret næringslivet til å la seg representere av kvinner, på samme måtte som man gjør i stillingsannonser. Det finnes massevis av kvinner som kan bidra - kanskje bedre enn menn - på slike reiser, sier en oppbrakt Yssen. Som fnyser av bortforklaringer om at det må være opp til næringslivet selv å velge sine delegater:

- Det henger ikke på greip. Det er juks, fordi det er politikernes soleklare oppgave å forme samfunnet, sier likestillingsdirektøren.

Også statsrådene Børge Brende og Ansgar Gabrielsen er med på turen, og næringsminister Gabrielsen sammenlikner turen til Kina med et «felttog for norsk eksport»: kanskje er det forklaringen på mannsdominansen?

- Det er opp til den enkelte bedrift å peke ut den de mener er mest kvalifisert, sier NHO-sjef Finn Bergesen jr. Han understreker imidlertid at NHO aktivt forsøker å øke tallet på kvinnelige ledere.

- Du er altså ikke flau på delegasjonens vegne?

- Nei, situasjonen er slik i dag, sier Bergesen. Og sparker ballen over til Eksportrådet, som arrangør. Der understreker direktør Blixrud at han tror situasjonen vil bli helt annerledes om få år, fordi over 50 prosent av de som går ut fra BI og Handelshøyskolen er høykvalifiserte kvinner.

- De gjør også oftere en raskere karriere enn menn, sier han.

I tillegg til næringslivsdelegasjonen er det også 25 politikere og embetsmenn i statsministerens delegasjon: Og Bondevik & Co har en langt bedre kvinnepolitisk profil enn næringslivet: Ti kvinner = det «lovbestemte» 40 prosent. Men statssekretær Gunnar Husan ved Statsministerens kontor innrømmer at det ikke er bevisst.

- Men det gjenspeiler nok mer kjønnsfordelingen her på Statsministerens kontor, sier han.

- Hva med å signalisere litt kjønnspolitikk til næringslivet?

- Det må være opp til næringslivet selv hvem som skal reise, mener Husan.

<B>PÅ TUR MED GUTTEKLUBBEN GREI: Statsminister Kjell Magne Bondevik.
Hele Norges coronakart