PÅ SKOLEBENKEN: På Kunstnernes Hus kan du benke deg for å bli kjent med franske Chris Markers gåtefulle og skoledannende filmer. Til venstre ses et glimt av den dramatiskvakre science fiction-fortellingen «La Jetée» (1962) som på et dypere plan handler om forholdet mellom fotografi og hukommelse, og som senere inspirerte Terry Gilliam til å lage sin «12 Monkeys». Foto: Kunstnernes hus
PÅ SKOLEBENKEN: På Kunstnernes Hus kan du benke deg for å bli kjent med franske Chris Markers gåtefulle og skoledannende filmer. Til venstre ses et glimt av den dramatiskvakre science fiction-fortellingen «La Jetée» (1962) som på et dypere plan handler om forholdet mellom fotografi og hukommelse, og som senere inspirerte Terry Gilliam til å lage sin «12 Monkeys». Foto: Kunstnernes husVis mer

Med hjerte og videokamera

Kunstnernes Hus’ presentasjon av den franske regissøren, skribenten og aktivisten Chris Marker er filmhistorisk pensum.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ANMELDELSE: Chris Marker blir sagt å være både en inspirasjonskilde for den moderne science fiction-fortellingen, og den såkalte essayfilmens tydeligste regissør og forbilde.

Blant franskmannens mest kjente fans finner vi forfattere som J.G. Ballard og William Gibson, og regissør og eks-Monty Python Terry Gilliam - for eksempel sistnevntes steampunk-thriller «12 Monkeys» fra 1995 er i stor grad bygget på Markers 28 minutter korte og dramatiskvakre sammenstilling av svart-hvite stillbilder «La Jetée» fra 1962.

Fragmentarisk fortellerstil

Legg til at Markers fragmentariske fortellerstil og poetiske tilnærming til dokumentarformen, bestående av tilsynelatende løsrevne enkeltbilder og - sekvenser, også har vært skoledannende for generasjoner videokunstnere og kunstfilmskapere, og man aner konturene av en essensiell referansefigur for vår tids visuelle kultur.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn