Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang

Med hjertet utapå drakta

Russerne i Pyeongchang kjemper for ære og fedreland. I enda større grad enn om de hadde hatt flagget på brystet.

VIKTIG MED STØTTE: En russisk supporter heier på sine i OL i Sør-Korea. Foto: AP / NTB Scanpix
VIKTIG MED STØTTE: En russisk supporter heier på sine i OL i Sør-Korea. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det handler om mer enn noen gang å vise verden vinterveien. Det handler om å vinne kampen om hjertene. Det handler om å svelge den forsmedelsen det var å bli utestengt som nasjon fra OL i Pyeongchang med hevet hode. Derfor er det å vinne for Russland enda viktigere enn normalt. Utestengelsen av Russland gjør at enda mer står på spill.

Som bronsevinner Julia Belorukova sa det etter langrenssprinten tirsdag:

- Ingenting knekker oss. Vi er sterke og vil kjempe til siste slutt, sa Belorukova om det anstrengte forholdet til Den internasjonale olympiske komite. Mange russere fikk ikke komme til OL, til tross for at de ble frikjent for doping av idrettens voldgiftsrett, CAS, rett før lekene startet. Det gjør at hele nasjonen, med president Vladimir Putin i spissen, kan si at verden lider av russofobi, at det er anti-russiske stemninger, styrt av USA og Vesten, som gjør at Russland er utestengt som nasjon fra OL. Både regjering og medier bruker dette poenget for det det er verdt. Og det er verdt ganske mye.

Det gjør at Russland stiller med unge utøvere, som Julia Belorukova, og den andre bronsevinneren på sprint tirsdag, Aleksandr Bolsjunov. Og at de beste må se OL i Pyeongchang fra sofaen. Derfor er det nasjonal mobilisering nå. Det er samling på bånn. Og sånn ser det ut:

- Vi skal vise vår sjel og vårt hjerte til hele verden. Vi hadde problemer, men nå er vi rene, sier Russlands største sports-kjendis, journalisten Dmitrij Guberniev, som er Russlands Bjørge Lillelien, i det som mer enn noe annet er en politisk appell, direkte fra langrennsarenaen. Han er innslag i et debatt-program som handler om Russlands utestengelse på statskanalen, kanal 1. Imens har kommentatoren til sprint-øvelsene tirsdag ladet opp.

- Takk for at dere er til, sier han om de unge russiske deltakerne, samtidig som han sender en varm hilsen til de utestengte, blant annet til Sergej Ustiugov. Kameraet sveiper inn over tilskuerne, der kommentatoren ser russiske flagg. Han utbryter entusiastisk: «Russiske flagg på tribunene. Nå kan dere feire. Nå kan dere vise flagget». Og videre, i det Aleksandr Bolsjunov står på startstreken, henvender han seg til publikum der hjemme: «Hvordan er det i fedrelandet? Er dere klare til å heie? Nå må hele landet hjelpe til.» Og: «Alle våre deltakere er fantastiske. Der er gode eksempler for den olympiske bevegelsen».

Men tross heiaropene som kommentatoren maner til, kommer virkeligheten for en dag. Dette er kommentaren da Johannes Høsflot Klæbo løper fra Bolsjunov i finalen. Om det norske fenomenet: «Det er et hydro- elektrisk kraftverk som løper».

Det understrekes at russerne ikke er alene, at selv om de russiske skiskytterne ikke får ha med sine ledere, så får de russiske løperne hjelp av hviterussiske og kasakhiske ledere og smørere. Humor er også med. En tittel i fontanka.ru er slik: «Russere slått av norske astmatikere».

Det er et land kringsatt av fiende som konkurrerer mot alle odds i Sør-Korea. Men de moralske vinnerne, som urettmessig er utestengt, får hjelp av sine gode venner. Sånn er fortellingen om Russland og OL i Pyeongchang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!