Med hodet i bokhøsten

Brynjulv Raaen (47) debuterer med roman til høsten. Han er ikke redd. Flere har vært der før ham: Jan Kjærstad, for eksempel, hadde «pervers selvtillit» sommeren før han debuterte.

Nervøse sommerdager

I september kommer Raaen med romanen «Den som brenner får svi - en røverhistorie».

- Er ikke du litt gammel til debutant å være?

- Nei da, jeg er førtisju, og gjennomsnittsalderen blant debutantene er faktisk skyhøy, korrigerer Raaen. - Jeg er midt i min beste alder. Det har jeg alltid vært.

Brynjulv Raaen har skrevet 222 sider om de to vindskeive taktekkerne Daniel og Karl. Disse to trøtte typene blir drapsmistenkte etter at liket av den sleipe boligspekulanten Birke blir funnet i en fryseboks.

Språklig krise

I september kan alle som vil, lese Raaens førstefødte. Han er ikke spesielt engstelig for hva folk kan komme til å mene om boka. Han tror heller ikke at livet vil snus opp ned etter utgivelsen.

- Jeg er for gammel til å tro at dette kommer til å spille en så inn i helvetes stor rolle. «De fleste bøker faller som dødt løv om høsten,» sa en av lærerne på forfatterskolen i Bø. Det synes jeg var godt sagt.

- Jeg trodde ikke forfatterskolestudentene skrev bøker?

- Det var mange av studentene der som var opptatt av dette med at språket ikke strekker til. Hvis du føler at språket ikke strekker til, har du ikke anstrengt deg nok.

Selvtillit

- Hva vil du si med denne boka?

- Jeg er opptatt av hva systemet gjør med oss. For å ta et banalt eksempel: Hver dag tar kanskje 50 000 mennesker T-banen, men alt går bra. Det synes jeg er imponerende. Jeg undrer meg rett og slett over at det går bra. Dette vitner om en sterk tro på systemet.

- Men er det bra når noe går galt?

- Nei, men de som aldri går på trynet, må leve et trist liv.

- Hva hvis du går på trynet med denne boka?

- Det ville vært leit. Heldigvis har jeg selvtillit. Det er jo ikke nødvendigvis min feil hvis folk ikke skjønner hva jeg sier.

sigmund.sorensen@dagbladet.no