Med ilden full av jazzjern

Duplex, Mopti og Andrea Kvintett - med tre platelanseringer på under ei uke er Harald Lassen og Christian Meaas Svendsen jazzhøstens travleste radarpar.

RADARPAR: Harald Lassen (tv) og Christian Meaas Svendsen - sterkt tilstedeværende i den unge jazzgjengen som nå kommer ut av lærestedene og inn i det profesjonelle frilansmiljøet. FOTO: TERJE MOSNES
RADARPAR: Harald Lassen (tv) og Christian Meaas Svendsen - sterkt tilstedeværende i den unge jazzgjengen som nå kommer ut av lærestedene og inn i det profesjonelle frilansmiljøet. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

DA «Årets unge jazzmusikere 2012» skulle kåres ved Jazzintro-finalen i fjor, var saksofonisten Harald Lassen og bassisten Christian Meaas Svendsen med i to av de fem finalebandene.

De gikk til topps i konkurransen med kvintetten Mopti og stilte som duo i Duplex. Meaas Svendsen var også finalist med trioen KNYST!

Nå, et drøyt år seinere, er aktivitetsnivået ikke synderlig lavere for de to stortalentene som «alle» vil spille med.

Nye album
—6. september har plateselskapet NORCD «label night» på Nasjonal Jazzscene Victoria, og da kommer Duplex med debutalbumet «Duolia» som cd. Samtidig lanserer vi vinylplata «Sketches of...» som har et litt annerledes repertoar fra samme innspillingsperiode, sier Harald Lassen.

—Et annet band som vi spiller i, Andrea Rydin Berges Andrea Kvintett, slipper ep?en «Russian Dream» denne kvelden, så det blir mye spilling, supplerer Christian Meaas Svendsen.

ETTERSPURT: Christian Meaas Svendsen.
ETTERSPURT: Christian Meaas Svendsen. Vis mer

—Og fem dager seinere er vi på Nasjonal jazzscene igjen for å spille første konsert av releaseturneen for Moptis debutalbum «Logic», fullfører Lassen.

Saksofonisten er også med når bandet Pixel utgir plate nummer to i oktober og det store, Sun Ra-inspirerte ensemblet Dr. Kay And His Interstellar Tone Scientists platedebuterer i november. Meaas Svendsen har andre plateprosjekter på gang.

—Jeg kommer med et soloalbum på ei dobbeltplate som jeg deler med gitaristen Christian Winther. Og KNYST! kommer også med et album, sier han.

CD og vinyl
De to kompisene er enige om at det fortsatt finnes et marked for salg av CDer live. Særlig utenfor storbyene og i utlandet.

—Men vinylen står sterkt i storbyene. Som her i Oslo, sier Lassen. Han og Meaas Svendsen møttes på Norges musikkhøgskole høsten 2008, og er nå begge solid utdannede frilansmusikere med adresse i Oslo og spillejobber nok til at det går rundt økonomisk — iallfall foreløpig.

—Men det er jo nettopp slutt på studenttilværelsen, så vi får se, konstaterer han nøkternt, mens Lassen sier det slik: —Det har gått bra hittil, men jeg ser jo at jeg ikke nødvendigvis blir rikere med åra enn jeg er nå.

Samtid og tradisjon
—Hvor i jazzen har dere hjertet, på en skala fra New Orleans-musikk til friimpro?

Christian: —Jeg liker i bassister som tar instrumentet i nye retninger, men samtidig er jeg glad i tradisjonen. Mye av det jeg jobber med heller mot det samtidige, og jeg er komfortabel med impro, men akkurat nå jobber jeg faktisk mye med en mer tradisjonell amerikansk tilnærming. Jeg ser ingen motsetning i å ta med den erfaringen inn i ting jeg eventuelt skal gjøre seinere.

Harald: —Jeg liker å gjøre mye forskjellig og har mange referanser i musiseringa. Jeg har kjent på følelsen av å «burde» mestre tradisjonen, men jeg oppdaget fort at å jobbe på den måten gav meg negativ energi. Man må være ekstremt ærlig med seg selv; spørre seg «hva har jeg egentlig kick på?»

Men jeg elsker å høre på eldre jazz og akkurat nå sjekker jeg ut Ella Fitzgerald.

ETTERSPURT: Harald Lassen.
ETTERSPURT: Harald Lassen. Vis mer

—Har dere noen spesielt viktige inspirasjonskilder?

Christian: —For meg var Ingebrikt Håker Flaten en tidlig inspirasjonskilde. Ellers synes jeg det er vanskelig å trekke frem noen framfor andre, fordi fokuset mitt sirkulerer mellom ulike uttrykk. Av bassister kan jeg nevne Mats Eilertsen, Dave Holland, Peter Kowald, Barry Guy, Stefano Scodanibbio, Thomas Morgan og Sebastian Gramss. Og selvfølgelig de menneskene som jeg spiller med!

Harald: —Jeg oppdaget tidlig Jon Christensen gjennom Masqualero. Som igjen førte meg inn i min «Garbarek-periode» og videre til Svein Finnerud Trio. Miljøet på Høvikodden har stått sentralt hos meg.

Og Wayne Shorter - jeg liker å snakke om musikere framfor saksofonister, og Shorter er en utrolig musiker. Jeg tror ikke han er så opptatt av å spille så bra saksofon, mye mer av å lage god musikk, og det gjør han helt fantastisk.

VINNERE:  Mopti får prisen som Jazzintro-vinnere av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt under Moldejazz i fjor. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
VINNERE: Mopti får prisen som Jazzintro-vinnere av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt under Moldejazz i fjor. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer