KOMMENTARER

Med Israel for seier

Hillary Clinton har Israel i sitt hjerte. Donald Trump holder Israel i handa for å få så mange jødiske stemmer som mulig, skriver Jan-Erik Smilden.

HEIA ISRAEL: Donald Trump snudde 180 grader i sin Israel-poltikk da han talte til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC i mars. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
HEIA ISRAEL: Donald Trump snudde 180 grader i sin Israel-poltikk da han talte til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC i mars. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er amerikanske jøder som tror at Donald Trump og Mike Pence vil bli et godt team for Israel, USAs eneste demokratiske allierte i Midtøsten.

GJENNOM NETTSIDA «Jøder for Israel» satser nå ei gruppe amerikanske jøder på å få så mange som mulig av sine egne til å stemme på Donald Trump som amerikansk president under valget i november. Initiativtakerne bruker uttalelser fra Trump og Clinton for å vise at det bare er én av dem som virkelig bryr seg om Israel; den republikanske eiendomskongen og milliardæren.

Helt slik var det ikke i vinter. I en tale til sine tilhengere 1. mars uttalte Trump at han ville være nøytral i konflikten mellom israelerne og palestinerne. Tidligere hadde han stilt spørsmålet om det var noen vits i å gi Israel milliarder av dollar i militærhjelp hvert år. Han gikk da også inn for en tostatsløsning og nektet å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

U-SVINGEN kom seinere i mars da Trump talte til den innflytelsesrike jødiske lobbyorganisasjonen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Da sa han at Israel vil bli det første landet han vil besøke som president. Han gjorde det også klart at USA ville komme Israel til unnsetning dersom landet ble angrepet, han støttet jødiske bosettinger på Vestbredden, og han ville flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Det siste vil innebære at USA anerkjenner Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem. Ingen land har ambassader i Jerusalem etter at Costa Rica og El Salvador flyttet sine til Tel Aviv for ti år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer