Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med Jesus på house

Det heter at vi mangler den karnevalistiske kulturen her hjemme på bjerget, den som latinamerikanere og middelhavsboere syder av og lever ut i folkelige opptog, sanselige fester og heftig dionysoskult.

Men det spørs om vi nordboere likevel ikke har et snev av karnevalskulturen, og at man kan finne spor av den på sommerens mange samlinger og festivaler land og strand rundt der også nordmenn tar'n helt ut.

Annet bilde

Hvor karnevalistisk TT-festivalen i Tønsberg var i år, får andre bedømme. Men programmet «Vi tror på sommeren!» på TV2 i går, ga et annet bilde av kristne ungdomsleirer enn det vi er vant til. For på KFUM/KFUKs Tenåringstreff var det både forrykende houseparty med skum og ballonger, og preken av biskop Osberg i teknosetting.

Romantikk, liv, moro og sommerflørter var det også, i det hele tatt noe ganske annet enn oppfatningen av kristne sommerleirer som stille bibellesning med kvisete ertekroker iført stålbriller.

En sånn vinkling på sommerens kristne festivaler og stevner er formodentlig hensikten med Artlight as og Åsmund Brøviks sommerserie på TV2. Reportasjen i går var artig og levende fortalt, og med et interessant intervju med den kristne supermodellen Sunniva Stordal oppe i det hele. Nei, kristenfolket er ikke lenger hva det var.

Brev fra Amman

I helga kunne vi også glede oss over Korrespondentbrevet i NRK P1. Lørdag sendte Midtøsten-medarbeider Lars Sigurd Sunnanå brev fra Amman og fortalte om hvordan ekteskap etter hvert er blitt et svært løft for menn i den arabiske verden. Ikke bare forventer storfamilien og vennekretsen et skikkelig party, men brura skal også ha gull og familien hennes en voksen medgift. Det er nesten regelen at arabiske menn ikke kommer under millionen i bryllupsutgifter. Enkelte havner sågar i bunnløs gjeld. Myndighetene i flere arabiske land har derfor opprettet fond gifteklare menn kan søke penger fra for å lette det økonomiske trykket.

Lærerikt

Korrespondentbrevet i P1 og P2 er en bra tradisjon. Det gir oss her hjemme et fint innblikk i andre kulturers hverdag, opplevd gjennom en nordmanns øyne. De fleste korrespondentene har også en fin form og personlig tone på brevene. Sjangeren gir dem anledning til å dyrke en stil som tangerer mer mot det litterære enn det journalistiske. Sånt blir det interessant radio av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media