KOMPROMISS: Hverdagen i politikken er å gi og ta. Men som i alle forhold: Det må gå begge veier.
Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KOMPROMISS: Hverdagen i politikken er å gi og ta. Men som i alle forhold: Det må gå begge veier. Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Med kameler i vrangstrupen

Noen KrF-ere tror ennå det er mulig å forene budskapet om nestekjærlighet med støtte til Frp.

Kommentar

Tallenes tale er klar: Stadig flere av de tillitsvalgte i KrF ønsker at partiet skal orientere seg mot venstre og et samarbeid med Arbeiderpartiet, heller enn å fortsette samarbeidet med Høyre og Fremskrittspartiet ved neste stortingsvalg. For kort tid siden var det utenkelig: KrF er et konservativt parti, og støtten til Israel er en av de viktigste sakene for kjernevelgerne.

Likevel er det slett ikke overraskende at så mange vil bytte strategi. Slik Frp har manøvrert i regjering, er det mer overraskende at noen KrF-ere ennå mener det er mulig å manøvrere et budkap om nestekjærlighet med å fortsatt garantere for Frp i regjering.

Samarbeidet knaket allerede ved inngangen, da Frp ifølge sentrale kilder bevisst gikk inn for å lure Venstre og KrF med formuleringene om asylbarnas skjebne i samarbeidsavtalen. Da justisministeren unnlot å følge opp, men isteden aktivt ba politiet sende ut flest mulig, ble anstendige KrF-ere både overrasket og forbannet.

Da Per Sandberg ga KrF «et enormt ansvar» for norske fremmedkrigere og massakre på kvinner og barn, brølte den ellers sindinge Knut Arild Hareide i rettferdig harme. Og når Frp insisterer på å trumfe gjennom åpne butikker i kirketida på søndager, på tvers av opinionen og en samarbeidspartner, er det ikke så rart at partneren som gikk til valg på det motsatte begynner å revurdere situasjonen.

Da regjeringen endelig ga etter og ga opphold til de afghanske tolkene som har risikert livet for Norge, ble 150 kongolesiske kvinner og barn fratatt muligheten til et liv i norsk sikkerhet. Og nå går altså Frp-leder Siv Jensen til valg på boikott av Syria-avtalen, en avtale så viktig for KrFs tillitsvalgte at de heller vil felle regjeringen enn å miste den.

Det er mye snakk om kameler i politikken, kompromiss er hverdagen i det muliges kunst. KrF-ledelsen har hele tida vært innstilt på å både gi og ta i samarbeidet med Frp. Men som i alle forhold: Det må gå begge veier. Nå synes mange KrF-ere at de må gi for mye og får for lite igjen.

Som en sentral KrF-er nylig sa til meg: For fem måneder siden ville det vært umulig. Men om to år er det stor sjanse for at KrF går til valg på et samarbeid med Arbeiderpartiet.