FANTASI OG KRITIKK: Hans Normann Dahls kunstneriske storhet oppstår i spennet mellom fantasirikdommen i de frodige maleriene og illustrasjonene på den ene siden og brodden mot politikerne som styrer verden i feil retning på den andre. Krasshet, med et smil. Foto: Tom Martinsen
FANTASI OG KRITIKK: Hans Normann Dahls kunstneriske storhet oppstår i spennet mellom fantasirikdommen i de frodige maleriene og illustrasjonene på den ene siden og brodden mot politikerne som styrer verden i feil retning på den andre. Krasshet, med et smil. Foto: Tom MartinsenVis mer

Med lynskarpe tegninger ble han legendarisk

Hans Normann Dahl bekjempet krig og nød med frodige drømmer om skjønnhet.

TIRSDAG KOM DEN triste meldingen om at billedkunstneren Hans Normann Dahl har forlatt oss, 81 år gammel. Vi kan ikke lenger håpe på å møte hans åpne, vennlige ansikt gatelangs i Oslo. Blidheten i blikket under skyggelua, et varmt smil i skjegget når han kjente meg igjen og lurte på åssen det gikk i Dagbladet.

En klassisk 68’er i utseende og klesdrakt, uformell, litt rufsete og med en skulderveske slengt over en romslig frakk, gjerne med en kommentar til aktuelle begivenheter eller en oppfrisking av gamle minner. Alltid med oseaner av tid, selv om viktige avtaler og toget hjem gikk fløyten.

Det er få kunstnere så mange har et forhold til. I blant kanskje uten å vite om det. Mange som opplevde 1960- og 1970-åra vil huske hans fabelaktige karikaturkunst. Det var den gangen «alle» som betydde noe innen kulturliv og politikk forholdt seg til Dagbladet, der han preget spaltene i en 20 års periode. Han kalte seg en «konfliktprofitør» når han som kommentator til verdenssituasjonen lagde satirer over maktmisbruk, krig og overgrep.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

MÅNED

Prøvetilbud*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

60% rabatt*

318 kr

(0,87 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 318 kr per år. 0,87 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795kr/år)når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (99kr/måned) (795kr/år).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.