Med lyrikk i linsa

- Jeg liker ikke meg sjøl. Hvis jeg traff meg sjøl, ville jeg holdt meg unna. Det er ikke morsomt ment. Det er sant. Sier Johan Brun, antagelig den mest avholdte av alle i Dagbladet gjennom noen tiår. Fotografen med lyrikk i linsa, vandremuskler i beina og sunt bondevett i hue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til våren blir bildene hans utgitt som frimerker i Postens prestisjefylte turistserie. Tre hefter med Holmenkollbakken, Ålesund og Hamarøyskaftet, et tverrsnitt av det Norge han har festet til tusenvis av filmruller. Hvilken ære det var å bli spurt, skjønte Johan Brun først da fotografkollega Morten Krogvold ble skamløst misunnelig.

Vi har tatt turen hjem til Johan i Lier hvor han, etter at han ble pensjonist, har vært travlere enn noen gang. Under OL var han ansvarlig for det internasjonale pressefotografkorps. I årevis har han skapt de vakreste landskapsbøker, der bildene er andakter over naturen.

På vidda

Johan Brun har fyrt på peisen. Ingrid, kona hans, det beste som har hendt ham, serverer brødskiver og Uvdals-kling.

Utenfor en tynn tåke som visker ut konturene i Lier-landskapet. Slikt lys Johan Brun kan skape trolldom av.

Vi lider ingen nød.

Men vi skulle sittet på vidda et sted og spikka fenalår med finnekniv. Det er i fjellet han hører hjemme. Det var så få en gang i Dagbladets redaksjon som hadde hug til frisk luft. Verden stoppa ved Sinsenkrysset. Ski var for de fleste bare et substantiv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer