Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med magien i behold

Jøkleba og Vossa Jazz er fortsatt en lykkelig kombinasjon.

GJENFORENT: Jøkleba — fra v. Jon Balke, Audun Kleive og Per Jørgensen - med vellykket come back på Vossa Jazz i går kveld. Foto: Terje Mosnes
GJENFORENT: Jøkleba — fra v. Jon Balke, Audun Kleive og Per Jørgensen - med vellykket come back på Vossa Jazz i går kveld. Foto: Terje Mosnes Vis mer

VOSS (Dagbladet.no): Åjoda!

Jon Balke, Per Jørgensen og Audun Kleive kan saktens ta Jøkleba ut av jazzen, men ta jazzen ut av Jøkleba?

Glem det!

I går var trioen samlet igjen. Spørsmålet om det var for første gang på åtte, seks eller fem år opphørte å være relevant etter om lag fire takter av den dype pulsen som bandet innledningsvis la ut, omtrent som lyden av et hjerte som slår litt over hvilepuls grunnet en blanding av nervøsitet og forventning.

For såpass spente var de tre hovedpersonene at de hadde døpt konserten «En helt vanlig dag på jobben.»

Overskridende Selvsagt ble det alt annet enn det. Ikke fordi Jøkleba gjorde så veldig mye annerledes enn slik vi husker trioen fra glansperioden på 90-tallet, men fordi de tre tidvis har tak i en solid flik av noe som selv for en rasjonalist med pressekort fortoner seg som magisk.

Når Per Jørgensens hudløse sang, smatrende håndtrommer og sordinerte eller messingærlige trompet flyter sammen med Jon Balkes pianominimalisme, synthbassgroover og synthtepper og Audun Kleives eventyrlig mangefargede perkusjonspalett, oppstår det noe som der og da oppleves som overskridende, åpnende og nytt.

Dramaturgi
Kanskje har det med dramaturgi og finstilt kommunikasjon å gjøre. Musikalsk kjenner de tre hverandre ut og inn, og som samspilte fotballspillere vet de hvor neste pasning kommer. Dramaturgien deres er heller ikke unik, mange andre har skjønt poenget med å variere mellom svale strekk og crescendogrooving, men de færreste klarer å omsette kunnskapen i melodisk, harmonisk og rytmisk praksis på samme måte som Jøkleba. Temaer og improvisasjoner, rare lyder og suggererende groover — å overvære en jøklebakonsert er fortsatt som å stå under en pinata og ikke vite annet enn at alt det som faller i hodet på deg er godt, spennende og uforutsigbart.

Og morsomt.

Jøklebas første album het «On and On». Nå har det vært «off» i noen år, men etter gårsdagen må det være lov til å spørre om det er duket for et nytt «on», særlig siden et nytt album kommer 6. mai. Klubber og festivaler er herved varslet.

ÅPNET: Det Norske Poesi- og Satireorkester — fra v. Vigleik Storaas, Dagfinn Nordbø og Gaute Storaas — sto for en strålende offisiell åpning av den 38. Vossa Jazz før Jøkleba overtok scenen. Foto: Terje Mosnes
ÅPNET: Det Norske Poesi- og Satireorkester — fra v. Vigleik Storaas, Dagfinn Nordbø og Gaute Storaas — sto for en strålende offisiell åpning av den 38. Vossa Jazz før Jøkleba overtok scenen. Foto: Terje Mosnes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media