Med metal som livsstil

Det handler om død, blod, gørr, satan og høy musikk. Djevelsk høy. Klærne avslører dem. De veit om det er black metalfolk eller får i ulveklær som er på ferde. Vi har møtt metalfolket. Nå planlegger de Inferno.

De er verdensstjerner, Blasphemer fra Black Metal-bandet Mayhem og Ketil Eggum i Industrial Metal-bandet Red Harvest. Det er metal de styrer med og lever av og for. At andre aper etter dem i klær og effekter, tar de ikke så tungt.

- Posører? Greit nok, så lenge de kjøper skivene, gliser Blasphemer.

- Vi sender signaler gjennom klær og effekter. Slik skal platekjøperne forstå hvor vi hører hjemme. Sjøl går jeg i metalklær hele tida, men ikke alle har behov for det...

- For oss som spiller industrial metal er det verre. Du går ikke på jobb med gassmaske og skrapjern, humrer Ketil.

- Men vi trår til realt på scenen. Da er det full pakke!

Det er ingen fargesprakende gjeng som henger på stamstedet Elm Street. OK, gyllent øl og blodrød vin. Ellers? Svart! Kleskoden er viktig i metalmiljøet, som i andre subkulturer.

- Svart... Man føler seg vel i svart. Liksminke, blod og effekter brukes på scenen for å levere et totalt produkt. De fleste BM-bandene bruker det for å gi publikum det de forventer. BM er den mest ekstreme sjangeren, både innen klær og sceneeffekter, forklarer Ann Karin Frestad. Hun er sentral og veteran i miljøet, jobber i plateselskapet Moonfog, med BM-artister, og er en av arrangørene av Inferno-festivalen.

Nettshopping

I Norge er det få butikker som fører klær og effekter for metalmiljøet som patronbelter, spikes og andre ting for spesielt interesserte.

- I tillegg er det dyrt. Mange handler klær på Internett, andre utenlands. Land med større subkulturer - Tyskland, England og USA - har stort utvalg. I Oslo kan man kjøpe klær på alt fra Plasmatics til H&M. Men det er ikke bare å gå inn i en spesialbutikk som «hvermannsen» og komme ut som en fullt gjennomført black metaller... Dette er en livsstil. Ikke bare et image .

Flere utenfor miljøet synes klærne er tøffe. Derfor kan du treffe på svartkledde med patronbelter og spikes, uten at de behøver være BM-folk, men satser man på å oppnå aksept i miljøet, nytter det ikke å være posør.

- Folk som søker inn i miljøet, som regel damer, tiltrekkes av det ekstreme. Musikken er ikke nødvendigvis det viktigste for dem. De få som er genuint opptatt av musikken, oppnår respekt, uansett kjønn. Sjøl om jenteandelen er lav, er interessen blant jentene genuin, sier Ann Karin.

Valfart til Oslo

- Tyskere, dansker, svensker kommer til Oslo for å se metalidolene sine drikke øl på Elm Street, sier Blasphemer. Han og Ketil Eggum har en teori om hvorfor verdens beste metal produseres i Norge.

- I andre sjangere er vi temmelig «dverger», he he! Det er lettere å bli inspirert til å lage BM og industrial metal her enn i solfylte California, mener Ketil.

Fortsatt er Runes legendariske Mayhem inspirasjon for de nye BM-bandene. Det har til tider vært mye oppstyr rundt bandet. Rune tror det hviler en forbannelse over Mayhem...

- En mann er drept, en soner en drapsdom, vi er blitt gasset med CS-gass i Estland, bombardert med molotovcocktail i Athen, og vi ryker i tottene på hverandre på scenen. Regelrette slåsskamper. Alltid skjer det noe som gjør at ting går til helvete, sier Rune.

Ekstrem musikk og mote

Ketil og Red Harvest har nettopp lagt siste hånd på et nytt album, «Sick Transit Gloria Mundi». Innspilt på Akkerhaugen i Telemark, med produsent Neil Kernon, som har jobbet med Judas Priest, Queen og Canibal Corpse. En sensasjon, egentlig.

- Vår type musikk er aggressiv og ekstrem. Vi har lettere for å bryte regler enn amerikanske band. De er så tradisjonelle og låter likt. Derfor står norsk metal sterkt, sier Ketil.

Rune er enig. Også Mayhems siste var spesiell ...

- Ganske uhørt. Den brøt med BM-oppskrifta, men båstenkning er regressivt. Vi går egne veier, sier Rune, og retter litt på patronbeltet. En BM-effekt.

Han har Mayhem litt i bakgrunnen nå og skriver låter til soloprosjektet.

- Messerschmitt kommer ut i mai. Det blir merkbart på Richters skala. Jordskjelv ! Det kommer til å bli et helvetes leven, både i media og på scenen, lover Blasphemer.

METAL-DAME: Ann Karin Frestad (28) ble en del av metal-miljøet for over ti år siden. - Har man peiling på musikken, nyter man respekt i miljøet. Groupies blir ikke respektert, sier Frestad, som har drevet BM-selskapet Moonfog siden 1999.
METAL-MENN: Blasphemer, alias Rune Eriksen fra Mayhem og Ketil Eggum fra Red Harvest er internasjonale metastjerner. I Norge er de ikke plaget av hylende fans sånn til daglig. De selger mer enn Morten Abel og a-ha internasjonalt.