FRUSTRERT: Eirik Newth tror ebokmoms vil gjøre det norske markedet enda mer akterutseilt enn det allerede er. Det er det siste en satsing i startfasen trenger, mener han. Foto: Morten Holm / SCANPIX
FRUSTRERT: Eirik Newth tror ebokmoms vil gjøre det norske markedet enda mer akterutseilt enn det allerede er. Det er det siste en satsing i startfasen trenger, mener han. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

- Med moms blir ebøkene for dyre

Finansdepartementet skjønner ikke hva de snakker om, mener Eirik Newth.

||| (Dagbladet): Finansdepartementet vil momsbelegge ebøker. Samtidig ønsker departementet å innføre moms også på utenlandske ebøker. I onsdagens Dagens Næringsliv, fortalte Aschehougs mektige forlagssjef, William Nygaard, at de vurderer å droppe sin planlagte e-boklansering 16. mars inntil et momsfritak er på plass. Mange frykter at ebøker rett og slett blir for dyre med moms.

- Det er et slag for eboksatsingen hvis Aschehoug utsetter sin lansering. Samtidig forstår jeg vurderingen. Det er ingenting som tyder på at Finansdepartementet har forstått hva dette dreier seg om, sier astrofysiker, forfatter og ebokentusiast Eirik Newth.

- Hvorfor blir det moms på ebøker, men ikke på vanlige bøker?

- Finansdepartementet fortolker et EU-direktiv sånn at ebøker regnes som en it-tjeneste, ikke ei bok. Og it-tjenester er det moms på. Etter det jeg skjønner har flere andre land tilsvarende ordning.

- Kan momsproblematikken gjøre Norge akterutseilt i forhold til det internasjonale markedet?

- Vi er allerede akterutseilt, spesielt i forhold til USA. Med den nye satsingen her hjemme, lå vi an til å ta igjen noe av forspranget. Men det er vanskelig hvis ikke de største forlagene med sine bestselgerforfattere er med. Da vil kjøperne kvie seg, og vente. Det trenger vi ikke nå.

- Hva betyr ebokmomsen for norske forlags konkurranseevne?

- Konkurranseevnen blir enda dårligere. De fleste utgiftene ved å gi ut bok er knyttet til mennesker, så å kutte ut papiret tar ikke bort store kostnader. Løpet er kjørt med ebokmoms i tillegg. Lesebrett er allerede dyrt, og med moms blir også bøkene for dyre. Men Finansdepartementet skjønner ikke dette.

- Regjeringen ønsker å kreve moms også på utenlandske ebøker. Vil ikke dette kunne styrke norske forlags konkurranseevne?

- Forslaget er latterlig og tragisk. Ingen tror de gjør dette for forlagene, det blir dyrere for statskassas skyld. Men det verste er problemet med å administrere det. Hvem skal overvåke nedlastningene? Norske forbrukere er ikke momspliktige i USA. Da må Amazon ha norske avleggere som norske kunder kan laste ned bøker i. Og det finnes hundrevis av nettbokhandler.

- PDF-utgaver av aviser er allerede momsbelagt. Var det naivt av bokbransjen å regne med et momsfritak for ebøker?

- Ikke naivt, men sannsynligvis en strategi. De har lenge vært klar over at det kunne gå denne veien, og har spilt et høyt spill ved å si at et momsfritak er helt nødvendig. Og det har de helt rett i at det er.

- Teknologien for ebok finnes allerede. Er det fare for at forlagsbransjen kan miste terreng til piratvirksomhet, slik musikkbransjen gjorde?

- Musikk er et lett kopierbart produkt, det er ikke bøker. I tillegg er ikke bokkjøpere hovedsakelig 15 år gamle gutter. En 45 år gammel offentlig ansatt kvinne skanner ikke Lars Saabye Christensens siste og legger den ut for nedlasting. Det største tapet ved en forsinkelse er erfaring og kunnskap om en ny måte å selge og markedsføre bøker på. Forlagsbransjen er allerede altfor dårlige på å bruke sosiale medier. Den prosessen vil bli ytterligere forsinket.

- Bortsett fra momsproblematikken, hva er e-bokas største utfordring når den nå skal lanseres ordentlig i Norge?

- Kopibeskyttelse, såkalt DRM. Forlagene må si hva de reelt selger, altså et produkt som du ikke kan låne bort eller selge videre, og som ikke barna dine kan arve. Produktene er knyttet til spesifikke dingser. Med dagens DRM-systemer kommer markedsandelene til å være lave lenge.