Med Nav-briller på

Med dunkelt syn gjennom mørke brilleglass skal en være veldig forsiktig så en ikke forviser feil mennesker ut i skogen.

UNDER TVIL: «I Norge er man per definisjon frisk dersom man er i jobb, men man er ikke per definisjon syk dersom man er sykemeldt eller på annen måte midlertidig ute av arbeidslivet. Da er man syk 'under tvil'», skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
UNDER TVIL: «I Norge er man per definisjon frisk dersom man er i jobb, men man er ikke per definisjon syk dersom man er sykemeldt eller på annen måte midlertidig ute av arbeidslivet. Da er man syk 'under tvil'», skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hei, jeg heter Siw og jobber fortsatt i NAV. I desember 2012 hadde jeg en kronikk på trykk i Dagbladet, der jeg beskrev en NAV-ansatts (mine) synspunkter på kritikk rettet mot min arbeidsplass. Tilbakemeldingene på kronikken var massive, både fra NAV-ansatte, brukere og samfunnets selvutnevnte observatører. Det var som forventet. En kan ikke stikke hånda inn i vepsebolet uten å godta et stikk eller to.

Det jeg derimot reagerte på var at den gamle problemstillingen «sykdom eller latskap» fremdeles er et såpass sårbart tema. Pengene i vår felles sosiale skattkiste kan ikke ødsles ut i hytt og gevær, for da vil vi se bunnen langt raskere enn vi ville sette pris på. Ingen uenighet her. Det jeg derimot kjente trykke på frustrasjonsknappen var mine medborgeres, inkludert Nav-systemets, oppfatning av egen evne til diagnosestillelse. Igjen, syk eller lat?

Med Nav-brillene på nesa er det mistilliten som råder. Det er den effekten Nav-brillene har. I de siste dagers medieoppslag kan en lese at vi blir svindlet for seks milliarder kroner årlig i urettmessig utbetalte trygdeytelser. Det er mange sykehjemsplasser det! Tar en derimot av Nav-brillene, og plasserer mer tilpassede lesebriller på nesa, kan en også lese at Proba samfunnsanalyse, som står bak rapporten, sier at usikkerheten i anslagene er store. Vi vet ikke, men vi tror. Så om tallene er korrekte eller ikke vites ikke. Personlig mener jeg det er bra at en nå går trygdereglene mer nøysommelig i sømmene. Det jeg er redd for, derimot, er at vi i denne prosessen kommer til å gjøre allerede syke mennesker enda sykere. Med Nav-brillene på nesa har blikket en tendens til å bli litt uklart og det gjør det vanskelig å skille mellom blomster og ugress.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer