Med nese for politikk

«Dette lukter det politikk av.» «De snakket juss, men drev politikk.» Gudleiv Forr stoler på sine instinkter når han kjenner duften av politikk om morgenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når han i dag fyller 60, utgir Pax Forlag et utvalg av Gudleiv Forrs artikler fra de siste 30 årene, under tittelen «Dagblad-tekster fra den politiske arena».

Tekstene står seg, også mellom to permer. De kan leses som en komprimert samtids- og etterkrigshistorie, som et utsyn over Norges samtid.

De er ført i pennen av en kronikør som vet å forene et skarpt blikk for aktørenes betydning med en velutviklet sans for de strukturelle utviklingstrekk. De lange linjer og de presise riss av den aktuelle situasjon utfyller hverandre. Det godt sette og det presist formulerte går opp i en høyere enhet i den intelligente kommentar. Vel har Forr sansen for den symbolske detaljen og for politikkens og maktens ytre gevanter, men hans analyser forholder seg alltid til de lange linjer, til de grunnleggende tendenser. De peker utover dagen.

Maktens mangfold

I kontrast til det store gross av norsk politisk journalistikk, retter ikke Forr blikket ensidig mot Løvebakken.

«Den politiske arena» er hos ham nettopp ikke synonymt med den parlamentariske arena. Den foreliggende samlingen av Dagblad-tekster rommer da heller ikke bare tekster om politikere og partier. Her er kapitler om byråkratiet, om juss og politikk, om bank og kreditt, om sex og makt, om monarki og kirke, om skole og universitet. Innimellom behandles også organisasjoner, medier og næringsliv. Hele tida handler det om makt, om maktens grunnlag og maktens former - i en tid «der politikken har abdisert for markedet, partiene for utredningene og langsiktigheten for populismen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer