Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med nese for politikk

«Dette lukter det politikk av.» «De snakket juss, men drev politikk.» Gudleiv Forr stoler på sine instinkter når han kjenner duften av politikk om morgenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når han i dag fyller 60, utgir Pax Forlag et utvalg av Gudleiv Forrs artikler fra de siste 30 årene, under tittelen «Dagblad-tekster fra den politiske arena».

Tekstene står seg, også mellom to permer. De kan leses som en komprimert samtids- og etterkrigshistorie, som et utsyn over Norges samtid.

De er ført i pennen av en kronikør som vet å forene et skarpt blikk for aktørenes betydning med en velutviklet sans for de strukturelle utviklingstrekk. De lange linjer og de presise riss av den aktuelle situasjon utfyller hverandre. Det godt sette og det presist formulerte går opp i en høyere enhet i den intelligente kommentar. Vel har Forr sansen for den symbolske detaljen og for politikkens og maktens ytre gevanter, men hans analyser forholder seg alltid til de lange linjer, til de grunnleggende tendenser. De peker utover dagen.

Maktens mangfold

I kontrast til det store gross av norsk politisk journalistikk, retter ikke Forr blikket ensidig mot Løvebakken.

«Den politiske arena» er hos ham nettopp ikke synonymt med den parlamentariske arena. Den foreliggende samlingen av Dagblad-tekster rommer da heller ikke bare tekster om politikere og partier. Her er kapitler om byråkratiet, om juss og politikk, om bank og kreditt, om sex og makt, om monarki og kirke, om skole og universitet. Innimellom behandles også organisasjoner, medier og næringsliv. Hele tida handler det om makt, om maktens grunnlag og maktens former - i en tid «der politikken har abdisert for markedet, partiene for utredningene og langsiktigheten for populismen».

Maktfordelingens kronikør

Gudleiv Forr er ingen «glitrende penn» etter den definisjonen Georg Johannesen i sin tid utmyntet om skribenter som opererer etter oppskriften «Han skriver så godt = han tenker så dårlig». Hos Forr er den gode formulering underlagt tankens klarhet. Og han ofrer den glitrende formulering hvis han må, hvis den ikke er bærer av den klare tanke. Han styrer unna den fallgruve han undrer seg på om Jan P. Syse falt i, ved at «sansen for form og stil gikk såpass på bekostning av dybde og nytenkning at det må regnes som en av hans svakheter som politiker».

Når Forr har ferten av politikk og makt er hans misjon dessuten en annen enn den han tillegger Johan Galtung, «å rope ut at keiseren har ingen klær på, uansett hvordan han er kledd». I motsetning til mang en moderne selvutnevnt undersøkende journalist, evner også kommentator Forr å skjelne mellom legitim og illegitim makt. Han er ikke blendet av en mistankens hermeneutikk. Han er like opptatt av demokrati som av makt. Han er en maktfordelingens kronikør på norsk.

Dagblad-stilen

Gudleiv Forr står nok i en Dagblad-tradisjon, men er mindre perfid og mer analytisk enn flere av Dagblad-stilens store navn fra mellomkrigstida.

Han har løftet Dagblad-stilen inn i kunnskapssamfunnet, og skjerpet dens fornemmelse for moderne maktformer gjennom studier i historie og den nye samfunnsvitenskapen. Journalistisk har denne transformasjonen vært besjelet av Arve Solstad. Intellektuelt står den i gjeld først til Jens Arup Seip, seinere til navn som Trygve Bull og Henry Valen, Gudmund Hernes og Rune Slagstad - de to siste både når det gjelder innhold og form.

Det er ikke for mange av Gudleiv Forrs kaliber i norsk journalistikk. Han har reist seg et kateter på side 2 i avisa. Det er noe å lære av hans spalter i en spaltet avis. Gudleiv Forr er en intellektuell i Akersgata.

Med naturlig autoritet kan han nå ta politiske brushoder i skole. I bokas siste kapittel gjør han det med en tidløs og rådløs boligminister som tillater seg å være «oppbrakt over at jeg tar henne med på en tur i sosialdemokratiets historie». Når jubilanten inviterer med på slike turer, er det vel verdt å følge med. Da lukter det gjerne politikk. Og fremdeles lukter det makt.

BLE FEIRET: Dagbladets Gudleiv Forr fyller 60 år i dag. I den anledning utgir Pax forlag et utvalg av hans artikler fra de siste 30 årene. I går ble han feiret av venner og kolleger, med fungernede redaktør Joh Olav Egeland (t.v) og gammelredaktøren Arve Solstad i spissen.