Med ny kortfilm til Cannes

Cannes elsker kortfilmene til Jens Lien og Per Schreiner og har også i år funnet plass til en av dem i festivalens hovedkonkurranse. Den ett minutt lange «Naturlige briller» blir eneste norsk deltaker.

- Det er helt vanvittig moro, sier regissør Lien - som sammen med manusforfatter Schreiner også var de eneste norske deltakerne på festivalen i fjor, med «Døren som ikke smakk».

Hovedkonkurransen i Cannes er det desidert gjeveste selskapet en film kan delta i, bare et dusin kortfilmer fra hele verden blir valgt ut.

Og typisk nok; «Naturlige briller» er ikke funnet god nok til deltakelse blant det som skal være årets 54 beste norske kortfilmer på kortfilmfestivalen i Grimstad i juni.

Valgte annerledes

- Lien sendte inn to filmer, én kort og én lang, og vi valgte den lange, som heter «Spenn», sier Torun Nyen, festivalsjef i Grimstad.

- Er det forbudt å delta med to filmer?

- Nei.

- Så da mente dere at «Naturlige briller» ikke var god nok?

- Ja, vi har valgt annerledes enn Cannes. Men det betyr ikke at vi mangler kompetanse.

- Men litt snodig er det vel?

- Jeg velger å se positivt på det, for det sier noe om nivået her hjemme. Festivalene i Cannes og Berlin ser dessuten etter andre ting enn oss, vi skal speile det som skjer i Norge, sier Nyen.

Siste kortfilm

«Naturlige briller» handler om en mann som prøver å gjøre hverdagen sin litt penere. Per Christian Veberg spiller hovedrollen, filmen ble tatt opp på én dag, uten statsstøtte.

- Den har ikke kostet meg mer enn fire tusen kroner, sier Lien - som bare ler av kortfilmfestivalens avslag.

Verre er det at han og Schreiner heller ikke kommer noen vei i det norske filmbyråkratiet med sine spillefilmideer. De har fått nei til et prosjekt og er nå i villrede om hvordan de skal gå videre for å realisere sin drøm om å få lage langfilm.

- Jeg har i alle fall bestemt meg for å slutte med kortfilm. «Naturlige briller» blir den siste. Nå har jeg laget ti stykker og det er nok. Det tar for mye fokus og heretter skal jeg bare konsentrere meg om spillefilm, sier Lien.

Seks avslag

Det kan kanskje trengs, for ingen av årets norske spillefilmer er funnet gode nok til deltakelse i noen av programmene på årets Cannes-festival. Både «Detektor» , «Når nettene blir lange» , «Mongoland» , «Amatørene» , «Heftig og begeistret» og Marius Holsts kommende film «Øyenstikkere» er vurdert, men avvist.

Offentliggjøringen av festivalfilmene skjer i Paris i dag, med unntak for sideprogrammet Quinsaine des Realisateurs - som først er klart 26. april. Men selv om de ikke får offisielt festivalstempel på seg, vil både «Amatørene», «Mongoland», «Heftig og begeistret» og «Når nettene blir lange» vises på filmmarkedet i Cannes, som arrangeres samtidig med festivalen i mai.