Med og uten mål og mening

Hva har Arne Scheie, Atle Nielsen og David Beckham til felles? Sveisen? Frisparkene? Kontofon? Nei, alle er ute med bøker innenfor faget sport. Vi har sett nærmere på et titalls utgivelser innenfor sjangeren idrettslitteratur.

FORLAGENE LAR DET SNART GÅ SPORT I DET. Først var det kokebøker som gjorde forlagene fete. Nå er det reiselitteraturen som morer oss til Bolivia og tilbake.

Når denne globetrotterbølgen blir til en sval krusning, vil etter alt å dømme kjendis- og idrettslitteraturen for alvor gi oss verbale upper cuts. Vi er allerede litt på vei denne bokhøsten ettersom det er blitt lempet ut hyllemeter med idrettsbøker i alle valører. Fra små anekdotiske morsomheter og faktabøker til den aller ferskeste, David Beckhams selvbiografi.

Spørsmålet er ikke verdens viktigste, men likevel: Hva er en god idrettsbok?

Tidligere var det nok å ha et kjent sportsnavn. Det vil si gå på skøyter, score mål eller vinne femmila og deretter utgi noe sånt som «Fra brunost til gull» og boka solgte brukbart.

Denne typen biografier er i dag misbruk av skogen, med mindre utøveren har tatt et stort steg ut av arenaen og kalles superstjerne. Som fotballspilleren David Beckham.

Hans «Mitt liv» er nå oversatt til norsk. Beckham vil med biografien gi sin versjon av sannheten om nettopp det å være David Beckham: Fotballspiller, trendsetter og gift med en popstjerne.

THE GUARDIAN i Storbritannia mener årets bokslag vil stå mellom to, la oss kalle dem ikoner, som begge kan utføre magi, Harry Potter og David Beckham.

I dag lanseres J.K. Rowlings nyeste eventyr om Harry Potter i Norge. Førsteopplaget er på 150 000 eksemplarer. Beckhams liv kommer ut i et betydelig mindre opplag, men i fotballstjernas hjemland er førsteopplag på en million eksemplarer.

Er så Beckhams biografi en god idrettsbok?

Både tja og nei. Boka er nedtegnet av hovedpersonen sjøl, med god hjelp av BBC-journalisten Tom Watt. For å si det sånn; den måtte komme. Beckham har de siste fem åra måtte finne seg i at aviser og tv verden over har brukt milevis med spalteplass på ham, også her i avisa. Dette uansett om han bøyer frisparkene i nettet eller skifter sveis eller viser fram barnet Brooklyn.

«Mitt liv» er lettlest underholdning for purunge fans. De som vil ha bildene, følelsene ved målene og Becks private tanker om Manchester United, kona Victoria, treneren sir Alex Ferguson, Real Madrid og drømmene han hadde som liten londoner. 393 sider med kulørt ærlighet. Fra en ung mann med et utpreget talent, høyrefoten. Resten er nær sports-og kjendishistorie.

OG NÅ SPORT OG POLITIKK:

Fredag ble sjette og siste bind i «Norsk idéhistorie» lansert. Bindet er skrevet av professor Trond Berg Eriksen, skribent Andreas Hompland og professor Eivind Tjønneland og omhandler tidsrommet 1950-2000. Dette er ingen sportsbok, men Hompland setter på elegant og symbolmettet vis idretten inn i et bredere samfunnsperspektiv i kapittelet «Vi viser verden vinterveien». Han trekker blant annet fram en forfatter som i rundetid etter runde lar seg fascinere av samtidens helter:

«Skøytesporten har i større grad enn den sakprosaiske skiløpingen med den mange biografier vært et både konkret og symbolsk tema for poeter og romanforfattere. Dag Solstad, Jan Erik Vold og Atle Næss har hyllet skøytebaner og eksellert i metaforiske vekslinger og udødelige tider. Dag Solstad skriver i «Roman 1987»:

«Skøytesporten hadde vært den viktigste idretten i Norge i hele dette århundret, det kan det neppe herske noen tvil om...Skøytesporten var en svir, og den begeistring, den magiske tiltrekking det norske folket kunne få til en skøyteløper, har det aldri hatt til noen langrennsløper eller hopper».

Dette er som sagt ingen idrettsbok, men nødvendig lesning for å kunne forstå tankegodset og sammenhengene mellom jubelbrus, nasjonal identitet og den utsatt kampen for tilværelsen.

ATLE NIELSEN skal sjølsagt ikke beskyldes for å være en av samtidas store tenkere. Forresten hvem er det? Agent Per A. Flod? Fotballproffen John Carew? Neppe. Uansett. Nielsen er en aktiv populærkulturell skribent. Han er ute med en samling sportssitater og en bok om eventyret Rosenborg. Først bok føyer seg pent inn i sjangeren unyttig, men morsom.

Arne Scheie er for mange selve faktahodet innenfor sportsjournalistikk. To bøker i høst. Den klart beste sammen med Olav Viksmo Slettan. En nostalgitrip er for alle oss som våket opp til plingene fra tippekampen og som sovnet med åtte rette. Scheies andre utgivelse, sammen med sportsredaktør Otto Ulseth, er magiske glimt fra Scheies reporterliv.

DEN BLIR DESSVERRE slått sønder og sammen av Arve Fuglums radiomagiske bok -og cdsamling.

- Faen også. Der gikk starten. Sa Bjørge Lillelien. På Bislett i 1969.

Den årlige Holmenkollstafetten gikk av stabelen, og Bjørge og hans teknikere fra Radiosporten var der for å lage et opptak som skulle sendes seinere på dagen. Men alt skulle gjøres som om det var på direkten. Og alt gikk galt.

Sekundene før en irritert og bannende Bjørge Lillelien likevel bestemte seg for å lage den sendingen han mente hadde gått rett vest, utgjør på en forunderlig måte et av de avgjorte høydepunktene i boka «Magiske øyeblikk».

Ikke visste Lillelien at båndet gikk, og ikke visste teknikerne om Bjørge kom til å rive av seg «øreklokkene» og ta Nesoddbåten hjem.

Men, slapp av, de er der alle de andre gyldne stundene, også. Å høre Oddvar Brå ta gull på 15-kilometeren i VM i 1982 er like spennende i dag som den gang. Fotballkommentator og radiovaktsjef Arve Fuglum har laget et praktverk ut av et praktfullt materiale. Ikke minst er teksten god, til hvert lydkutt hører med en velskrevet og spennende historie. Det er nok for hele «eldrebølgen» her også, for P. Chr. Andersen, Finn «Niffen» Amundsen og Halfdan Hegtun er selvsagt med. Og Arne Porsum, heldigvis. Han var en glimrende sportskommentator.

Forfatteren kan heller ikke klandres at stemningen synker noe mot slutten. Det fantes nemlig bare én Bjørge Lillelien.

SÅ FRA MAGI TIL sportspoesi, og her nærmer vi oss god metaforisk idrett.

Olav H. Hauge er en av mange diktere som har latt poesien få glid, blant annet i «Kuppern skrid i Squaw Valley». Nordahl Griegs dikt «Sprinterne» var et stykke ironisk angrep på Hitlers raselære.

Harald Sverdrup har gitt oss hoppdikt og friidrettslyrikk.

I nyere tid har Lars Saabye Christensen begått, før han ble romantung og nordisk prisvinner, en liten diktsamling kalt «pasninger». Denne boka tar for seg lærball mellom linjene, men ingen har som Jan Erik Vold gitt oss poesi med snøkanter. Vold rettet også i 1969 en takk i samlingen «kykelipi»:

JEG VIL OGSÅ RETTE EN TAKK

til Bjørge Lillelien

fra Slemmestad, hele fotball-

Norges poet, som har

skaffet meg noen

av de lykkeligste timer

i året, dovne

og spreke, med duppere

i vinkelen og scoringer

dønn inn - på manges vegne

sier jeg: TAKK !

,Poetene 2 - Idretten 2. Sudden death.


David Beckham

«Mitt liv»

Chr. Schibsteds forlag

oversatt til norsk av Atle Nielsen,

Andreas Neraal og Arild Rønsen

Ballikonet fra Manchester United, England, Spice Girls og Real Madrid forteller sin sannhetsversjon om det å være Beckham som liten, stor og megasvær. Kjendisbiografi på godt, vondt og verre.

Arve Fuglum

«Magiske øyeblikk»

N.W. Damm&Søn og NRK Aktivum

Radiosport gjennom 70 år. En ellevill sportsfest på 70 lydkutt og 248 sider

Arne Scheie og Otto Ulseth

«Magiske øyeblikk»

Gyldendal forlag

To gode sportsjournalistikkolleger som tærer på gamle minner fra Scheies lange liv bak mikrofonen, for venner, familie, Jokke og Pondus.

Ole-Henrik Larsen, Odd-Inge Torrissen og Sven Tveit (illustrasjoner)

«Læreboka, fotballens ABC»

Manu Propria

Koranen for alle som vil lære grunnreglene for gjentakende finter, formasjoner i et offensivitetens ånd og draktnummernes historie med mye mer. Sære ting i ganske frisk fortellerstil, morsomme tegninger.

Atle Nielsen

«Hva følte du da ?»

Gyldendal forlag

Nielsen har samlet sitater fra idrettens dusteverden, et must for menn på fotballbar eller under after ski.

Harald Henmo

«Blodig alvor. Eller: Hva er toppidrett?»

Gyldendal forlag

Tidligere NTB-journalist som har dekket sport fra A til Å, lødig spårk i 4-2-4-system der han skifter mellom skjemt og alvor. Nyttig lesning for blant annet sportsjournalistspirer.

Atle Nielsen

«Rosenborg - en norsk drøm i Champions League »

Dinamo forlag

Produktive Nielsen med RBKs eventyr i mesterligaen laget som praktbok, minnebok for trøndere.

Arne Scheie og Olav Viksmo Slettan

«En fin dag for fotball.

Alt om tippekampen og engelsk fotball»

Faktafeil som Scheie ikke kan være bekjent av, utover det. Nerdebibel som oser av nostalgi i svart og hvitt. Bokhøstens aller viktigste faktabok.

Knut Helland

«Sport, medier og journalistikk»

Fagbokforlaget

Det utgis for få bøker om faget sportsjournalistikk. Helland fulgte fotballandslaget under EM i 2000. God som lærebok, for andre blir det for tørt og uviktig.

Tor Inge Martinsen

«Ballbesettelse»

Oplandske bokforlag

Lokalbok for menigheten til nyopprykkede Hamarkameratene ført i pennen av blodsupporter Martinsen. Snerten tittel, en slags tribunefeber om oppvekst og fotballminner i grønt og hvitt fra Mjøsbyen.

HELTEN: David Beckham