Med politikk som livsstil

«Uforskammet!» tordnet Carl I. Hagen etter å ha vært gjest hos Lisbeth Skei i «Redaksjon 21 - Politisk». Det tok ikke Lisbeth Skei så tungt. For i Skeis studio er det Skei som bestemmer, og hun lar seg ikke målbinde.

To om Lisbeth

Det er gått 16 år siden Kongsberg-jenta Lisbeth Skei entret NRK. Siden har hun vært i Østlandssendingen, Dagsnytt og Dagsrevyen, før hun for tre måneder siden tok over «Politikk i kveld» etter Terje Svabø. Programmet skiftet navn til «Redaksjon 21 - Politisk», og har fått en magasinprofil som innebærer et mer variert innhold enn bare politiske debatter.

- Vi definerer begrepet politikk ganske vidt, jeg ønsker ikke å lage et program bare for politikere og spesielt interesserte. Politikk er ikke bare det som foregår på Stortinget, sier Skei.

Selv lever hun med politikk døgnet rundt.

- Det er blitt en livsstil. Det er nesten sånn at jeg kan se tv, høre radio og lese aviser samtidig, smiler hun.

Lisbeth Skei ble journalist fordi hun likte å skrive.

- Jeg var en sånn som elsket å skrive stil på skolen, det hendte faktisk at jeg skrev for andre, mot betaling. Eller, jeg skrev dem ikke, bare disponerte. Og så skrev jeg en særoppgave for mye, minnes hun.

Hjemme

på Kongsberg, hvor faren var likningssjef, regjerte Lisbeth over to yngre søstre. Den mellomste er for øvrig blitt gift med Lisbeths kollega Snorre Tønset, etter at storesøster introduserte dem for hverandre på et skuddårsball i NRK for noen år siden.

- Jeg flyttet fra Kongsberg som 17-åring og kommer nok aldri til å flytte tilbake. Men jeg drar gjerne på besøk til familien, sier Skei.

Hun tilbrakte noen år på stadig flyttefot mellom blant annet Steinkjer, Alta, Voss og Fredrikstad, før hun endte opp på Blindern. Derfra har hun hovedfag i statsvitenskap, med støttefagene sosialøkonomi og offentlig rett. I hovedoppgaven sin skrev hun om hvordan norske bedriftsgrupper organiserte seg når de skulle investere i Kina og Sovjetunionen.

- Litt av en overgang til vår hjemlige politiske arena?

- Fordelen med å jobbe med norsk politikk er at vi kommer beslutningstakerne så nær. Dessuten, på grunn av EU-spørsmålet er norsk politikk blitt mer internasjonal også. På slutten av Gros statsministertid var norsk politikk kanskje litt forutsigbar og kjedelig, men bildet er et helt annet i dag. Ingen aner hva slags regjeringskonstellasjon vi vil få etter valget neste år, alt er helt åpent.

- Europeisk politikk er spennende, det skjer så mye i Europa nå. Amerikansk politikk, for eksempel, har jeg aldri interessert meg for.

Den tida

som er igjen når Lisbeth Skei har fått tilfredsstilt sin politiske appetitt, bruker hun gjerne på trening. Tidligere trente hun karate og kunne smykke seg med et brunt belte, nå er det først og fremst marka som lokker.

- Jeg sykler mye og er innom et treningsstudio av og til. Mattelæreren min sa en gang til meg at «det er rart at du er så sporty, Lisbeth, du som ser så lat ut», ler hun.

I ferien er det Italia som frister.

- Jeg har vært der på ferie de siste fire- fem årene, det er vel snart på tide å finne et annet reisemål. Italia er et rustikt land, det er lett å bevege seg der, og en klarer seg bedre med engelsk der enn i for eksempel Frankrike. Men jeg har lyst til å lære meg litt italiensk, søsteren min snakker språket perfekt, kanskje jeg skal benytte meg av det?

Lisbeth Skei kom til Dagsrevyen i 1991, og ble kjendis over natta.

- Hvordan er det å tenke på at over en million nordmenn ser på deg og vurderer deg?

- Det kan man ikke tenke på. Jeg vet jo at folk er opptatt av hvordan jeg ser ut på håret og om jeg har for mye øyenskygge på, men jeg må konsentrere meg om å gjøre jobben min. Det viktigste for en programleder er å være til stede, å lytte til det gjestene sier og forsøke å få svar på det folk lurer på. Målet er å få politikerne til å si noe de ikke vil si, uten å bli altfor bitchy. Jeg prøver å være ledig, men samtidig ha kontrollen.

- Får du mye respons fra seerne?

- Masse. Noen er overbevist om at jeg er et høyremenneske, andre tror jeg befinner meg langt ute på venstresida. Ofte, når jeg leser brevene, tenker jeg «du skulle bare visst hvor fjernt fra sannheten du er». Men det er en viss balanse i brevene, hadde alle trodd det samme, ville jeg begynt å tro at mine egne meninger skinner gjennom i programmet.

- Hvordan greier du å unngå det?

- Det er ikke det minste vanskelig, hva jeg mener er overhodet ikke interessant på skjermen. Det viktigste er å skape en god debatt med innhold og temperatur, og for å få til det, spiller jeg gjerne djevelens advokat.

- Hva er den største forskjellen på å lede en politisk debatt i forhold den gamle jobben din i Dagsrevyen?

- Å lede en debatt er noe av det mest krevende du kan gjøre, det krever et veldig presisjonsnivå. Når sendingen er over, aner jeg ofte ikke hvordan det gikk. Noen ganger kommer jeg ut av studio med en følelse av katastrofe i kroppen, men når jeg ser reprisen på NRK2 seinere på kvelden, så ser jeg at det ikke var så verst likevel.

Programleder: Det er utrolig vanskelig å velge, men jeg er svak for Riz Kahn på CNN og Espen Graff i NRK-sporten. Han har en fin ledighet og gode overganger.Film: En film som gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg, var Bertoluccis «1900» med blant andre Robert De Niro.Musikk: Jeg er ikke så opptatt av musikk, jeg hører på radio og leser. Jazz liker jeg ikke, ellers er jeg altetende.Litteratur: Jeg har veldig sans for Bergljot Hobæk Haff. I det siste har jeg lest flere bøker av svenske Liza Marklund, som skriver kriminalromaner fra pressemiljøet, og så har jeg lest alt av Suzanne Brøgger, hun er en favoritt.Mat og drikke: Italiensk. Kyllingretter og rødvin, det må være noe lett. Jeg er ingen stor kjøtteter.Verste tv-minne: Alle har sin «Gardermo-sending», min var da et russisk fly ble kapret i 1993 og dirigert til Norge. Under den sendinga skjedde det for første gang at jeg brølte til en innspillingsleder: «Kan noen for faen fortelle meg hva jeg skal si!»Beste tv-minne: Jeg har vært med på så mye morsomt at det er vanskelig å velge, men det var spennende å ha et døgns direktesending nyttårsaften. Det var spesielt å få være med på en så stor produksjon.Aktuell: Som programleder for «Redaksjon 21 - Politisk» på NRK1 hver onsdag klokka 21.

POLITISK: Lisbeth Skei er aktuell som programleder for «Redaksjon 21- Politisk» på NRK.