DEBATT

Med rett til å krenke?

Det er svært problematisk at grove krenkelser mot en hel gruppe ikke bare aksepteres, men premieres.

KRITISK TIL NINA KARIN MONSENS SPRÅKBRUK: Helle Mellingen er kritisk til hvordan Nina Karin Monsen (bildet) omtaler blant andre homofile.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
KRITISK TIL NINA KARIN MONSENS SPRÅKBRUK: Helle Mellingen er kritisk til hvordan Nina Karin Monsen (bildet) omtaler blant andre homofile. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 disputerte jeg for doktorgraden i litteraturvitenskap ved Universitetet i Agder. Jeg analyserte tekster knyttet til debatten om ekteskapsloven, og ett av bidragene jeg gikk i dybden på, var Nina Karin Monsens bok Kampen om ekteskapet og barnet fra 2009. Nå hevder Nina Karin Monsen at jeg i avhandlingen setter henne i vanry på en slik måte at Kunnskapsdepartementet bør overprøve komiteen som har godkjent avhandlingen og universitetet som har tildelt graden. 

Boka det gjelder består av en rekke kortere og lengre tekster, også kronikker og leserinnlegg. Den fikk mye oppmerksomhet da den kom ut, og vekket også mange motreaksjoner. Særlig gikk debatten varmt etter at forfatteren ble tildelt Fritt Ord-prisen for den samme år. Monsen skiller seg først og fremst fra andre debattanter ved at hun bruker et fremmedgjørende språk, et språk som til tider framstår som absurd for en leser med et annet ståsted enn hennes eget. Hun bruker svært sterke metaforer, og framsetter en rekke udokumenterte påstander, som begrunnes med at hun kjenner «sannheten» om ekteskapet — altså at det er forbeholdt mann og kvinne, og at konservative kristne eier definisjonsmakten over det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer