Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med rett til å mene

Det dummeste Ole Evenrud (42) har gjort som Idol-dommer er å kaste ei pære på en deltaker. Det lureste er å alltid si hva han mener. Men han har fått kjeft for det òg.

HITSVILLE (Dagbladet): En gang var han Ole i\'Dole. Nå skal han for andre gang hjelpe til med å kåre Idol-et. Tone-Lise Skagefoss, David Eriksen, Tor Milde og Ole Evenrud kommer fortsatt til å si hva de mener når seerne overtar makta fredag.

-  Jeg kaller en spade for en spade. Tor kaller en spade for en gravemaskin. David har fått merkelappen som den snille. Ikke for det, han har meninger han også, og han sier ifra. Men han ser bra ut, så han har fått rollen som den snille. Tone-Lise er blitt den strenge. Noen må være det. Med oss som jury må noen ha styringa, sier Ole Evenrud.

-  Vi har bare en føring i kontraktene våre: Vi skal si vår ærlige mening.

Tungt år

Han var med i juryen det første året, og ble spurt igjen neste. Han sa nei. Første sesong var mer slitsom enn seerne visste. Mens Ole Evenrud satt på tv og vurderte talenter, lå sønnen på sykehus, fire måneder for tidlig født og kjempet for livet.

-  Jeg hadde mobilen i lomma og hjertet i halsen. Og der satt jeg og skulle være festlig hver fredag, sier han.

-  Jeg ble spurt like etter den første sesongen om jeg ville ta en til. Jeg orka ikke. Hadde ikke lyst, sier han.

-  Jeg fikk kjeft

OLES HITFABRIKK: Ole Evenrud produserte Idol-Kurts «I» fra Hitsville utenfor Halden. Foto: Truls Brekke
OLES HITFABRIKK: Ole Evenrud produserte Idol-Kurts «I» fra Hitsville utenfor Halden. Foto: Truls Brekke Vis mer

Da han ble spurt for tredje gang var lysten tilbake.

-  Når jeg først skulle gå glipp av en sesong, tror jeg det var like greit at det var fjorårets. Jeg synes egentlig ikke det var så bra i fjor. Nivået er mye høyere i år, sier han.

Han har hele tida sagt sin mening. 11. april 2003, på direkten, med åtte deltakere igjen i Norges første Idol, reiste Ole Evenrud seg opp.

-  «Gratulerer,» sa jeg til Kurt. «Du vinner.» Gjett om jeg fikk kjeft. Folk skulle ha det til at Idol var fiksa, sier han.

-  Er det allerede folk som peker seg ut som mulige vinnere i år?

-  Det er deltakere, ti deltakere, kanskje, som er flinkere enn andre. Men jeg vet ikke ennå. Jeg må se hvordan de utvikler seg, sier han.

-  Minst fem-seks elementer må klaffe. Det heter ikke «jakten på en sangstemme», det er ingen sangkonkurranse. Det er «jakten på en superstjerne». Vi ser etter sjarm, utstråling, personlighet. Folk som virkelig vil det. Som er sikre. Man må takle situasjonen og klare å engasjere folk. Hvis ikke, hvis man ikke takler å høre hva juryen mener, takler man ikke å være popstjerne heller. Sånn er livet, det er ikke noe jeg finner på. Jeg tror man kommer langt om man er litt smart i huet. Og så må man kunne synge.

Pærekast

-  Vi kan spørre igjen 11. april. Vet du hvem vinneren er da?

-  Hæ, hæ, hæ. Da svarer jeg ikke.

Han vet godt at dommerne kan ta feil.

-  Det er sikkert folk som har gått videre som ikke burde gått videre. Det er sikkert folk som har gått ut som ikke burde gått ut. Vi er ikke datamaskiner. Min jobb er ikke å være populær, men å gjøre andre populære, sier Ole Evenrud.

-  Tone-Lise sier at det er ingen folkerett å bli popstjerne. Hun har rett.

-  Hva er det verste du har sagt som Idol-dommer?

-  Jeg kasta ei pære på en fyr. Jeg tror ikke det kommer på tv. Det var bare dumt. Han var litt cocky. Jeg kunne jo bare sagt det. Men nei. «Du må ikke bli så høy på denne,» sa jeg, og så kasta jeg pæra. Det var så unødvendig. Jeg ba om unnskyldning etterpå.

Han produserte hele Kurts første plate, «I». Han vil ikke produsere vinnerplata i år.

-  Jeg kan produsere deler. Hvis jeg liker artisten som vinner, hvis vinneren synes jeg er ålreit, hvis plateselskapet vil. Men jeg tar ikke hele albumet, det er for mye stress. For kort tid, sier han.

Ny plate

Snart er han plateklar sjøl og, med samleplate.

Det har vært snakka om før, første gang allerede i 1997. Først nå passer det.

-  Den skal hete «Høy og mørk. Det beste av Ole i\'Dole».

-  Har du skrevet noe nytt?

-  Nei, err\'u gæren? Jeg vil ikke gjøre comeback. Jeg er ei avdanka popstjerne. Dette er ei plate for spesielt interesserte. Bare gammelt stoff.