Med ryggen mot veggen

Nord-Korea bruker sterke virkemidler for å få oppmerksomhet og for å presse USA til forhandlingsbordet.

Toppmøte: Kim Jong-il og sønnen Kim Jong-un i møte med en gruppe kinesiske offiserer 25. oktober. Kineserne vil ikke la det stalinistiske regimet implodere, og vil trolig skjerme Nord-Korea også denne gangen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Scanpix
Toppmøte: Kim Jong-il og sønnen Kim Jong-un i møte med en gruppe kinesiske offiserer 25. oktober. Kineserne vil ikke la det stalinistiske regimet implodere, og vil trolig skjerme Nord-Korea også denne gangen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR UNDER en sørkoreansk øvelse nær demarkasjonslinja i det Gule Hav at det smalt denne gangen. Området er omstridt, sørkoreanerne øvelsesskjøt med skarpt, og forholdet mellom de to koreanske statene var på forhånd anstrengt. I en slik situasjon kan det slå gnister uten at noen har ønsket det.

Nord-Korea har alltid sett på sørkoreanske militære øvelser, og særlig fellesøvelser med amerikanerne, som trening for angrep mot nord. Derfor protesterer de heftig mot dem og har nervene i spenn når de foregår.

På sørkoreanske side ble fire sivile og to soldater drept, 18 ble skadet og flere titalls hus ødelagt. Sør-Korea besvarte ilden, så trolig er det falne også på nordkoreansk side.

Det er likevel lite trolig at en så offensiv handling mot en øy som ligger klart og tydelige på sørkoreansk side av demarkasjonslinja skyldes et hendelig uhell under spente omstendigheter.

JEG PRØVER alltid å tolke Nord-Koreas politikk ut fra landets utenrikspolitiske handlemåte, for den kan vi observere. De indre overlegningene i Pyongyang kjenner vi ikke. Nord-Korea er verdens mest lukkede land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer