Med silikon-forbud

Nordmannen Petter Hegre slår seg opp på østeuropeiske modeller i nytt mannfolkblad.

- FOLK ER LEI SLÅBROKEN til Hugh Hefner! Magasiner som Playboy og Hustler faller dramatisk. I Tyskland slutter de å utgi Playboy og i Frankrike tjener de ikke en krone på bladet, sier fotograf Petter Hegre til Dagbladet.no.

Det er i dette erotiske landskapet nordmannen nå skal lansere sitt nye magasin. «HEGRE: The New Nude» heter bladet, som i følge fotografen slett ikke jobber mot alle odds.

Med verdenslanseringen håper han å bli en ny, mektig, men bedre utgave av Hefner.

- Folk er lei kunstig, uekte, iscenesatt erotikk. Det selger ikke lenger! Det er ikke respektfullt overfor kvinner, folk vil ha noe intimt og ekte, sier Hegre på telefonen fra Portugal. For det er her han bor og jobber, når han ikke pendler til Paris da.

MED KONA PÅ FRONT. I 2000 ga han ut boka «My Wife» med nakenfoto av sin daværende kone, islandske Svanborg. Skilsmissen falt sammen med utgivelsen i Norge.

- I dag er det et trist kapittel. Det var noe vi begge var 100 prosent enige om å gjøre, sa Hegre i 2002.

Etter dette flyttet han til Portugal, ikke minst lei av kritikk og jantelov i Norge, men også fordi det er lettere å drive nakenfotografernig i varmere land.

PETTER HEGRE:

Hegre innrømmer at han kanskje er grisete. Han har tatt en rekke bilder av sin nåværende ukrainske kone Luba(23), som figurerer på en rekke sider i det nye magasinet.

Han tar mange bilder av jenter fra Øst-Europa. Ifølge Bergens Tidende betaler han fattige jenter herfra mellom 50 og 500 dollar for modelljobbing. Men han synes ikke han utnytter dem, for han mener uansett at de fleste tjener svært dårlig i disse landene, og dermed er lønna god.

UNG OG NAKEN MIA. Petter Hegre er kanskje mest kjent i Norge for å ha tatt noen famøse nakenbilder av bysbarn Mia Gundersen.

Bildene dukket opp i Se og Hør mot Gundersens vilje.

Fotografen hadde solgt nakenbilder av henne, ifølge Stavanger Aftenblad fikk Hegre 80 000 kroner for bildene. Bildene var tatt i 1996, da Mia enda ikke hadde nådd den norske stjernehimmelen.

Mia kjøpte til slutt bildet selv, og ville auksjonere det bort til et veldedig formål. Etter noen runder i media, endte nakenbildene opp som blikkfang i annonser for Tele2.

500 000 I OPPLAG. Det er den store planen for den første utgaven av det nye magasinet som kommer i oktober. Så langt er det kommet et prøvemagasin trykket i kun 1000 eksemplarer. Men i høst skjer det på ordentlig. Og da er hele verden tumleplassen.

- Store markeder er Canada, USA, Japan, Sentral-Europa. Og vi kommer nok i Norge også. Jeg er jo norsk. Norge er ikke et nummer-en-land, men det er et marked.

Petter Hegre startet med internett. Han laget en nettside med erotiske bilder som han hadde tatt, og siden har det ballet på seg.

På nettstedet sitt Hegre Archives tjener han fortsatt penger på nakenbilder.

Hegre bevilget seg et utbytte på 927.000 kroner for 2003. I 2002 var utbyttet 798.000 kroner. Omsetningen i fjor var på 3,7 millioner kroner, ifølge Stavanger Aftenblad.

NAKNE, NATURLIGE DAMER. Den første utgaven er på 132 sider. Magasinet skal komme fire ganger årlig og det skal koste rundt 6 euro.

Mellom damebildene er det reportasjer og intervjuer. Her har New Yorks nye superkokk åpnet seg og Petter har reist rundt i verden på reisereportasje med avkledde jenter.

- Man kan jo si at forskjellen er at jentene er nakne, forklarer han.

For man kan trygt si at erotikk og nakne damer er hovedtemaet i bladet. Modellene er på mellom 18 og 25 år.

- Men det er ikke vulgært, det er et soft magasin. Det er ikke kvinnenedverdigende.

KONA STILLER OPP. På forsida av det første nummeret er Hegres kone Luba Shumeyko fra Kiev i Ukraina modell. Hun jobber dessuten fotograf, de kaller magasinet et samarbeidsprosjekt.

- Vi har hele verden som nedslagsfelt. Det er ganske stort. Første nummer skal lanseres nesten globalt. Det er jo mer vanlig å starte i et land. Jeg er en outsider fra lille Norge. Foreløpig er det et kjekt eventyr, vi har ikke mistet bakkekontakten.

I pressemeldingen for det nye bladet slås det likevel på stortromma. Hegre kan bli den nye Hugh Hefner, sies det.

«Playboy meets National Geographic» uttaler en kvinne ved navn Joana Burgues fra Galeria Fotonauta i Barcelona. Og denne ukjente kjenneren av erotiske blad fortsetter: «Dette er antakelig det viktigste publiseringsprosjektet i sin sjanger det siste tiåret. Mr. Hegre kan komme til å bli like innflytelsesrik i de kommende tiårene som Mr. Hefner har vært tidligere.»

KUN NATURLIG. Hegre har satt som krav at ingen av modellene i magasinet har silikon. Han har speidere ute for å finne de rette damene, og reiser verden rundt og fotografere dem.

- Modellene må være sunne og friske og positive. Om de ikke føler at behagelig, blir heller ikke bildene bra. Dette er toppmodeller, ja de vakreste jentene som finnes i verden, skryter han.

For Hegre er opptatt av det naturlige. Da han skulle fotografere temaet «livets begynnelse», kom den blodige morkaken til hans nyfødte datter opp i kjempeformat på veggen.

<B>LUBA PÅ FORSIDA:</B> Petter Hegre har tatt bilde av kona Luba, som pryder forsiden av det nye magasinet. <Br>Foto: PETTER HEGRE
STAVANGERMANN MED EROTISK BLAD:</B> Petter Hegre.