Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump, Midtøsten og Qatar:

Med sin twittermelding bidrar Trump til økt splittelse innen den sunniarabiske verden

Det farlige twitterspillet.

 TWITTER-DIPLOMATI: Hva hadde skjedd med Trump i dagene mellom hans store hamskifte? AFP PHOTO / Brendan Smialowski
 TWITTER-DIPLOMATI: Hva hadde skjedd med Trump i dagene mellom hans store hamskifte? AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang er Donald Trump uenig med sine statsråder, denne gang i saken om fem arabiske lands diplomatiske brudd med Qatar.

Mandag brøt Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt, Bahrain og Jemen de diplomatiske forbindelsene med det lille, men viktige, landet Qatar. All flyforbindelse, handel og annet samarbeid ble samtidig stanset. USAs utenriksminister Rex Tillerson var straks ute og ba partene om å gå i dialog og sa seg villig til å gå inn i en meklerrolle. USAs forsvarsminister James Mattis fulgte opp. Tirsdag roste det amerikanske forsvarsdepartementet Qatar for å overholde sine forpliktelser når det gjelder «regional sikkerhet».

image: Med sin twittermelding bidrar Trump til økt splittelse innen den sunniarabiske verden

Men så plasserte Trump sine ivrige fingre på tastaturet og sendte ut en twittermelding der han tok æren for de fem arabiske landenes brudd med Qatar. «Det er godt å se at vi allerede ser resultater av mitt besøk i Saudi-Arabia», skrev Trump og la til at dette kanskje kunne «være begynnelsen til slutten på den avskyelige terrorismen».

Begrunnelsen for at Qatar er støtt ut av det gode arabiske selskap er beskyldninger om at landet støtter terrororganisasjoner. At blant annet Saudi-Arabia støtter flere av de samme gruppene, snakkes det ikke så høyt om. Donald Trump synes også å ha glemt at han under sitt møte med Qatars emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, for to og en halv uke siden lovpriste Qatar for å være en av USAs strategiske partnere.

Hva hadde skjedd med Trump i dagene mellom hans store hamskifte?

Flere israelske toppledere, inkludert forsvarsminister Avigdor Lieberman og viseminister Michael Oren ved statsminister Benjamin Netanyahus kontor lovpriste de arabiske statenes aksjon mot Qatar og mente at kampen mot terror nå ville bli lettere, samtidig som Israels muligheter for samarbeid med araberverdenen ville øke. Om dette var medvirkende til at Trump sendte ut sin overraskende twittermelding, er ikke godt å vite.

Uansett blir det nå ikke lettere å få til en dialog med Qatar. Kuwait meldte seg tirsdag som mekler, men får neppe så mye til. For med støtte fra Trump kan både Saudi-Arabia og dets arabiske kumpaner føle seg trygge i sin fortsatte kamp mot Qatar.

Med sin twittermelding bidrar Trump til økt splittelse innen den sunniarabiske verden. Internasjonalt sender han også ut et signal om at USA ikke er troverdig i en sikkerhetspolitisk sammenheng. Qatar går fra å være venn til fiende på drøye to uker uten at landet har gjort USA noe som helst. Selv i et lite land som Norge, bør det nå ringe noen varselklokker.

Hele Norges coronakart