Med sjarm og skyter

Norske feminister lar seg ikke terge av puppene til Lara Croft som har norsk førpremiere i kveld.

Den siste tida har mer eller mindre feminine actionhelter gjort inntrykk i «Crouching Tiger, Hidden Dragon», «Charlie's Angels», «The Matrix», «X-men» og «The Mummy Returns». I forløperen til den sistnevnte spilte Rachel Weisz en klønete kvinne. I oppfølgeren slår hun fra seg med kniver og never.

- Det passet godt med en mer voldsom rolle nå. Lara Croft har banet vei, sier Weisz til nyhetsbyrået AP.

Nyfeminist Cathrine Sandnes fryder seg over de nye actionkvinnene.

- Det er bare positivt med flere kvinnelige forbilder. Da jeg var liten, var det bare Pippi og Månestråle, sier Sandnes som er tidligere norgesmester i kickboksing og karate.

For kvinner og menn

Hun tror ikke filmmakerne i Hollywood er blitt nyfeminister.

- Studioene har skjønt at kvinner vil se actionfilmer med kvinnelige helter. Menn vil også se på kvinner som ser bra ut, og Angelina Jolie som spiller Lara Croft er noe av det flotteste jeg har sett på lang tid. Nesten så jeg glemmer at jeg er hetero, ler 29-åringen som er avtroppende kulturredaktør i Dagsavisen og medredaktør av nyfeminist-boka Matriark.

Også hun gleder seg til å se filmen.

INGEN PYNTEDUKKER: Cathrine Sandnes (midten) var en av tre redaktører for boka Matriark. Hun er glad for at Lara Croft slår fra seg.Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL
INGEN PYNTEDUKKER: Cathrine Sandnes (midten) var en av tre redaktører for boka Matriark. Hun er glad for at Lara Croft slår fra seg.Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

Oppskrift på suksess

Angelina Jolie forklarer at de ikke ønsket en Rambo-aktig kvinne.

- Lara er tøff og sterk, men også feminin. Derfor ville ikke produsentene ta vekk de store puppene. Hun prøver ikke å ikke være jente. Poenget er at en kvinne kan også være sterk og flink til å slåss, sier Jolie til AP.

Hun understeker at filmen aldri stiller spørsmål ved hennes kvinnelighet. Lara er tøff - ikke bare tøff til jente å være. Heller ikke hun tror Lara Croft betyr at noe drastisk har skjedd i Hollywood.

- Kvinnelige actionhelter har funket i det siste, og da lager de flere slike filmer. Det er bare sånn Hollywood fungerer.

Les mer om pikene med pistol.

SKYTER MED ET SMIL: Angelina Jolie spiller knalltøff - og feminin.Foto: SCANPIX
INGEN PYNTEDUKKER: Cathrine Sandnes (midten) var en av tre redaktører for boka Matriark. Hun er glad for at Lara Croft slår fra seg.Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL