KOMMENTARER

Med spanskrør mot Tjora

To professorer i pedagogikk tar i bruk spanskrøret for å stoppe kjeften på Håvard Tjora, og Dagbladet får stryk for å gi ham spalteplass.

Med spanskrør mot Tjora
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fagpedagogene Glenn-Egil Torgersen og Herner Sæverot kritiserer Dagbladet for utgivelsen av magasinet «Tjora» - et magasin om skole og utdanning, der Håvard Tjora er fagredaktør.

De to professorene omtaler Tjora som «ufaglært», plasserer ham i skammekroken og gir Dagbladet en kraftig ørefik fordi vi er uansvarlige nok til å bruke ham som fagredaktør for det nye magasinet. De går langt i sin bruk av metaforer: «Hva blir det neste? Skal kvakksalvere få fast spalteplass og egne magasiner i rikspressen for å komme med «ekspertuttalelser» innen medisin?» spør de.

Det er tydelig at professorene henter energi fra kunnskapsministerens entydige signal om at lærere må bli flinkere i basisfag. De er styrket i troen på at det endelig kan bli mer fart i læringen når allmennlærere som i framtida skal undervise i matematikk, norsk og engelsk på ungdomstrinnet kan dokumentere 60 nye studiepoeng. Og de har åpenbart stor tro på at dette kan bidra også til å disiplinere Dagbladet.

Vår posisjon i den aktuelle debatten er at kompetanse er et sammensatt begrep, og at skolen er så mye mer enn bare basisfag. Selv om man mener at 38 000 allmennlærere, mange med lang erfaring i skolen, ikke har god nok faglig kompetanse, er det høyst komplisert at man med et pennestrøk har skapt en situasjon der det fra regjeringen er etablert mistillit til tusenvis av dyktige lærere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer