Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Religiøse miljøer:

Med stor makt følger stort ansvar, Erna

Er det fornuftig at politikere besøker religiøse miljøer for å sanke stemmer?

PROBLEMATISK: Det er synd at isteden for å ta til seg kritikken som har kommet velger Kristian Tonning Riise å gå til angrep på de som problematiserer Erna Solbergs flørt med reaksjonære miljøer, skriver Henrik Bjørndalen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROBLEMATISK: Det er synd at isteden for å ta til seg kritikken som har kommet velger Kristian Tonning Riise å gå til angrep på de som problematiserer Erna Solbergs flørt med reaksjonære miljøer, skriver Henrik Bjørndalen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er pinlig at førstekandidat på Hedmark Høyres stortingsliste Kristian Tonning Riise i Dagbladet den 2. juli velger å ikke imøtekomme kritikken som har kommet i kjølvannet av statsminister Solbergs deltagelse i Eid feiringen til to av Norges mest konservative moskémiljøer og velger personangrep istedenfor å diskutere sak.

Det er helt naturlig at statsminister Erna Solberg gratulerer norske muslimer med en vellykket faste og en god Eid feiring. Det handler om å vise at vi kan eksistere sammen og at det finnes rom for muslimer i Norge. Høstens stortingsvalg ser ut til å bli et tett oppgjør mellom Større og Solberg, og det er da naturlig at Solberg ønsker å henvende seg til en stor velgergruppe for å samle stemmer. Men er det fornuftig at politikere besøker religiøse miljøer for å sanke stemmer?

Både Rabita Moskeen og Islamic Cultural Center har tvilsom bagasje og det er uheldig at Statsministeren vår ønsker å assosiere seg med disse når det finnes andre alternativer. Islamic Cultural Center legger ikke skjul på at de henter sin ideologiske inspirasjon fra Jamaat-e- Islami. En gruppe som tilhører det ekstreme ytterpunktet i det religiøse og det politiske landskapet i Pakistan og som er i mot sekularisme og kvinnefrigjøring.

Når det kommer til Rabita moskeen har de bånd til det muslimske brorskapet og PST har vært bekymret for miljøet rundt moskeen. Forstanderen Basim Ghozlan har selv snakket positivt om Yusuf Al-Qaradawi. En mann som mener holocaust var guds straff og var positivt innstilt til kvinnelig omskjæring. Som statsminister har Erna Solberg en innflytelse på hvilke grupper som blir tatt inn i varmen og gitt innflytelse, og da er det spesielt uheldig at hun velger å gi grupper med en såpass spesiell bagasje innflytelse.

Hvilket signal sender hun til homofile muslimer, skamløse jenter som tar oppgjør med sosial kontroll og arbeidet for likestilling når hun samtidig fremhever at disse miljøene står for samhold, likhet og fellesskap til tross for at de to moskeene i mindre grad fremmer disse verdiene. Til å være opptatt av en streng innvandringspolitikk for å verne om norske verdier, er det merkelig at Riise forsvarer Solbergs deltagelse i et kjønnsdelt arrangement samtidig som han er imot kjønnsdelt svømmeundervisning.

Med stor makt følger stort ansvar, det er derfor synd at Erna Solberg ikke brukte sin innflytelse på å fremme sekulære moderate norske muslimer isteden for konservative krefter. Det er også synd at isteden for å ta til seg kritikken som har kommet fra folk som blant annet Shahram Shaygani leder for Senter for Sekulær Integrering velger Kristian Tonning Riise å gå til angrep på de som problematiserer Solbergs flørt med reaksjonære miljøer.

Når det er sagt så er det slik at i et liberalt samfunn skal det være plass til konservative religiøse miljøer, enten det er kristne eller muslimer. Men det betyr ikke at politikere trenger å gi disse miljøene legitimitet gjennom å delta i deres arrangementer bare for å jakte på stemmer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!