SVARER: Hege Storhaug i Human rights service. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
SVARER: Hege Storhaug i Human rights service. Foto LANDFALD/JEANETTE DagbladetVis mer

Med støtte fra kunnskapsministeren?

Eliten utviser notorisk forakt for den friheten de selv tar for gitt, mener artikkelforfatteren.

Å påstå at jeg som har debattert tildekning av muslimske jenter og kvinner år ut og inn, også i en egen bok «Tilslørt. Avslørt», vil nekte ungdom å debattere samme tema, gir ingen mening. Likevel fremmes påstanden av Wanda Voldner i Foreningen !les. Bakgrunnen er en kommentar jeg skrev på Human Rights Service sin nettside rights.no 4.januar. Der kritiserer jeg foreningen, som nå sammen med Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF), sponser en niqabkledd ung kvinne på skoleturné for å forklare ungdom at å dekke ansiktet er en «frihetskamp». Plagget, som er forbudt i Osloskolen, skal altså normaliseres. Ungdom skal hjernevaskes. Prosjektet, som inngår i den største leseaksjonen blant ungdom, går for meg inn i kategorien undergraving av basisen ved vår kultur, frihetsverdiene.

Kvinnen i niqab kan vanskelig klandres for annet enn ideologisk forvirring. Det er derimot den litterære norske eliten jeg retter en irritert pekefinger mot. Eliten utviser notorisk forakt for den friheten de selv tar for gitt, en frihet de så inderlig vel tåler ikke kommer andre til gode.For: hadde Woldner og NFF hatt respekt for egen kultur, for våre formødre og -fedres kamp gjennom århundre for å etablere frihet, og dermed også velferd, så hadde våre klasserom vært frie for ansiktsløse? Så hadde vi sett prinsippfasthet, ikke prinsippløshet?

Dessverre er det prinsippløsheten som råder i de sobre salongene. Jeg tviler dog på at særlig mange av oss som ikke regner oss som en naturlig del av disse salongene, frykter å bli stemplet med både den ene og andre etiketten for å mene at det er kulturelt blasfemisk å godta at kvinner pakkes bort. Det er nok vi som er i majoritet holdningsmessig, noe jeg nærmest daglig får bekreftet i det offentlige rommet og ved positive henvendelser fra publikum til HRS, som på ulike måter takker for at noen står opp for frihetsverdiene. Spørsmålet er: støtter kunnskapsminister og feminist Kristin Halvorsen og Regjeringen den litterære elitens prosjekt?