Med strenger i banken

Hvilken debut for den norske «supergruppa» National Bank!

KONSERT: Thomas Dybdahl og de andre medlemmene spilte med en vanvittig smittende begeistring og iver under sin aller første konsert i går kveld.

Gruppa har valgt å legge både turnéstart og platelansering til ruinparken i Oslo.

Det var ikke noe dårlig valg. Fra første høystemte sangtone var publikum med. Forventningene var store - og de ble innfridd med renter. Som sultne, men vennligsinnede tigere kastet bandet seg over sine nyskrevne låter, som er lagd av Martin Hagfors (ikke i bandet) samt brødrene Lars og Martin Horntvedt fra Jaga Jazzist.

Musikken er dristig, til tider eksperimentell, intrikat, man fristes til å bruke et krevende ord som nyskapende. Men samtidig er den svingende, rytmisk, stemningsfull - en blanding av rock, jazz, pop, folk - sanger som kan svinge fra melodiøst krevende partier til fengende refrenger. Låter som ikke er tunge, men som har tyngde.

Sentralt i lydbildet er selvsagt Thomas Dybdahls innlevende, Scott Walker-ruvende stemme, hans sans for timing. Men her er samarbeidet komplett. Hvert eneste instrument kommer til sin rett, Martin Horntvedts halsbrekkende trommer, Morten Qvenilds tryllekunster på keyboard, Nikolai Eilertsens sugende basslag, Lars Horntvetds glidende gitartoner.

Bandet røper en enestående vilje til å dele sin musikkunst med omgivelsene. På øya fikk de full uttelling hos publikum. National Bank - en skikkelig investering!

NY SUPERGRUPPE: Morten Qvenild (f.v.), Thomas Dybdahl, Nikolai Eilertsen og resten av The National Bank innfridde alle forventninger - med renter - på Øya i går kveld.