KOMMENTARER

Med svartskjorta på

Det er en reell sjanse for at republikanerne stiller med en fascistisk presidentkandidat ved neste valg.

THE DONALD: Velgerne som flokker seg om Trump, er i stor grad hvite, eldre folk på landsbygda med lav utdanning. Mange av dem er frustrerte og mener USA går i feil retning. Foto: AP / NTB Scanpix
THE DONALD: Velgerne som flokker seg om Trump, er i stor grad hvite, eldre folk på landsbygda med lav utdanning. Mange av dem er frustrerte og mener USA går i feil retning. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Helt siden han kastet seg inn i valgkampen på forsommeren har den bøllete rikingen Donald Trump stjålet overskriftene med elleville, ufine og ekstreme utspill. Fram til denne uka har mange først og fremst oppfattet ham som en useriøs og underholdende klovn. I virkeligheten har valgkampen hans gradvis blitt mørkere og mørkere. Han beskrev mexicanske innvandrere til USA som kriminelle dopsmuglere og voldtektsmenn. Han gjorde narr av en funksjonshemmet journalist. Han hevdet at en afroamerikansk demonstrant på et av arrangementene hans fortjente å bli banket opp. Etter terrorangrepet i Paris har han de siste ukene hevdet hardnakket at han så muslimer i USA juble etter 11. september, og at han vil ha en nasjonal database med alle landets muslimer.

Denne uka nådde han imidlertid sitt foreløpig mørkeste lavmål med den nøye regisserte kunngjøringen om at muslimer må nektes adgang til landet av frykt for terrorisme. Ikke bare er det grovt rasistisk, splittende og islamofobt. Det er også grunnlovsstridig i USA hvor nettopp religionsfrihet er et helt bærende fundament i et svært mangfoldig samfunn. Med utspillet denne uka har Trump dessuten fjernet all tvil om at han bruker reinspikka fascistiske virkemidler. Han fornekter og vrir på virkeligheten. Han sprer en overdreven følelse av frykt og krise. Han framstiller sine velgere som ofre. Han gir på nasjonalistisk vis skylda for elendigheten til utenforstående grupper som mexicanere eller muslimer. Deretter gjør narsissisten Trump det klart at bare hans sterke personlighet er nok til å få USA gjennom krisa. Dette har fått mange til å trekke paralleller til mellomkrigstida og Benito Mussolini i Italia og Adolf Hitler i Tyskland. Selv sier Trump til NBC at det er greit å bli sammenliknet med Hitler. Han sier han også trolig ville ha støttet den brutale interneringen av japansk-amerikanere under andre verdenskrig utelukkende basert på etnisitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer