Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Med svartskjorta på

Det er en reell sjanse for at republikanerne stiller med en fascistisk presidentkandidat ved neste valg.

THE DONALD: Velgerne som flokker seg om Trump, er i stor grad hvite, eldre folk på landsbygda med lav utdanning. Mange av dem er frustrerte og mener USA går i feil retning. Foto: AP / NTB Scanpix
THE DONALD: Velgerne som flokker seg om Trump, er i stor grad hvite, eldre folk på landsbygda med lav utdanning. Mange av dem er frustrerte og mener USA går i feil retning. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Helt siden han kastet seg inn i valgkampen på forsommeren har den bøllete rikingen Donald Trump stjålet overskriftene med elleville, ufine og ekstreme utspill. Fram til denne uka har mange først og fremst oppfattet ham som en useriøs og underholdende klovn. I virkeligheten har valgkampen hans gradvis blitt mørkere og mørkere. Han beskrev mexicanske innvandrere til USA som kriminelle dopsmuglere og voldtektsmenn. Han gjorde narr av en funksjonshemmet journalist. Han hevdet at en afroamerikansk demonstrant på et av arrangementene hans fortjente å bli banket opp. Etter terrorangrepet i Paris har han de siste ukene hevdet hardnakket at han så muslimer i USA juble etter 11. september, og at han vil ha en nasjonal database med alle landets muslimer.

Denne uka nådde han imidlertid sitt foreløpig mørkeste lavmål med den nøye regisserte kunngjøringen om at muslimer må nektes adgang til landet av frykt for terrorisme. Ikke bare er det grovt rasistisk, splittende og islamofobt. Det er også grunnlovsstridig i USA hvor nettopp religionsfrihet er et helt bærende fundament i et svært mangfoldig samfunn. Med utspillet denne uka har Trump dessuten fjernet all tvil om at han bruker reinspikka fascistiske virkemidler. Han fornekter og vrir på virkeligheten. Han sprer en overdreven følelse av frykt og krise. Han framstiller sine velgere som ofre. Han gir på nasjonalistisk vis skylda for elendigheten til utenforstående grupper som mexicanere eller muslimer. Deretter gjør narsissisten Trump det klart at bare hans sterke personlighet er nok til å få USA gjennom krisa. Dette har fått mange til å trekke paralleller til mellomkrigstida og Benito Mussolini i Italia og Adolf Hitler i Tyskland. Selv sier Trump til NBC at det er greit å bli sammenliknet med Hitler. Han sier han også trolig ville ha støttet den brutale interneringen av japansk-amerikanere under andre verdenskrig utelukkende basert på etnisitet.

Gjennom den stadig villere valgkampen har Trump klart å holde ledelsen på meningsmålingene i fem måneder. Velgerne, som flokker seg om ham, er i stor grad hvite, eldre folk på landsbygda med lav utdanning. Mange av dem er frustrerte og mener USA går i feil retning. Imens sliter de mer tradisjonelle republikanske kandidatene med å finne fotfestet. Måten de nå takler Trumps rasistiske ferd videre, vil vise om det finnes noen anstendighet og prinsippfasthet der. Presidentkandidat Chris Christie kaller allerede planen «latterlig». Jeb Bush mener Trump har «gått av hengslene». Marco Rubio kalte forslaget «støtende». - Vet du hvordan vi kan gjøre Amerika stort igjen? Be Donald Trump om å dra til helvete, sa en særdeles krass Lindsey Graham til CNN. Ted Cruz, som nok har størst sjanse til å kapre velgere fra Trump og dermed ikke ønsker å skyve dem fra seg, nøyde seg med å si at et innreiseforbud for muslimer ikke er hans politikk. Også fra demokratene og fra resten av verden strømmer fordømmelsene på.

Trumps utspill er alvorlig og skadelig på mange nivåer. Det fyrer opp under et anspent klima mellom grupper i USA. Det bidrar til å svekke både republikanernes og amerikanernes rennommé internasjonalt. Det kan lett brukes som propaganda av IS eller andre terrorgrupper i deres forsøk på å verve terrorister. FBI-direktør James Comey advarer dessuten om at flammende retorikk om muslimer setter livene til amerikanske soldater, diplomater og etterretningsagenter i Midtøsten i større fare.

Trump er åpenbart en mann som nærmest er sykelig avhengig av oppmerksomhet. Når mediene går lei av strofene hans, er han nødt til å gå stadig lengre. Nå kan det imidlertid virke som om han har trampet langt over streken. Det kan bety begynnelsen på slutten for hans kandidatur, men det er langt fra sikkert. Dersom han skulle klare å vinne nominasjonsvalget og bli republikanernes kandidat vil det utløse en rekke problemstillinger. For det første vil han da trolig fungere mest som demokratenes nyttige idiot. Med svært kontroversielle Trump som republikansk kandidat vil det nemlig være mye lettere å mobilisere demokratiske velgere. Da ligger demokratenes kandidat i så fall an til å vinne selve valget soleklart foran Trump. I tillegg kan Trumps kandidatur påføre republikanernes andre kandidater stor skade slik at partiet også kan tape majoriteten i Kongressen. Et annet spørsmål er hva slags støtte Trump kan regne med fra etablissementet i partiet dersom han faktisk blir nominert, eller om det dukker opp en tredje kandidat. At Trump faktisk vinner selve presidentvalget neste høst, framstår i dag nærmest som utenkelig. Men inntil da kan han rekke å gjøre mye skade dersom han virkelig beholder svartskjorta på og fortsetter den fascistiske ferden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media