Med swingskjørt inn i ekteskapet

«Jentene skulle være sexy, men allikevel lekkert uskyldige, en blanding av Marilyn Monroe og Doris Day… På dansegulvet ble jenta svingt rundt i swingskjørt som viste trusa helt opp til midten, nervøst opptatt av seg selv, av bein, lår, rompe, om det holdt skikkelig mål, » skriver Anne Karin Elstad i romanen «Senere, Lena», og gir et bilde av femtiåras idealer slik de ble opplevd av en ung jente fra en liten by på Trøndelagskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men fortellingen stopper ikke der. Vi følger Lena på landsgymnaset hvor hun får et forhold til den noe eldre Kjell, legesønn fra samme bygda. Og dermed får den innstuderte kjønnsdressuren endelig mening. Etter tidas regler tirrer hun hans beskyttelsesinstinkt og forfengelighet for å kapre ham, og så holde ham fast i hennes drømmer om en framtidig familielykke.

Lena er egentlig en sterk og livsglad jente, men det er allikevel med selvfølgelig viljeløshet hun lar Kjell befeste sin faderlige posisjon og styre hennes liv som mor i en veltilpasset drømmefamilie, hvor husmordepresjonene murrer uhørlig under mannens fremmedhet, og manifesteres i en serie krampaktige og avstumpete samleier i rosa velour.

Hennes verden er fremdeles den samme som hun drømte om som ungjente på dansegulvet, og samleiene var ikke stort bedre da enn nå, men i den unge kjærlighetens aura er det et lys av håp, og når det forsvinner blir det bare møblene igjen, og et stort tomt hull. Kjell er mandig uforstående og belærende, ennå forelsket i ungjenta som han fastholder i sitt bilde, viljesvak og mjuk, barnslig ulogisk, søt og trofast. Det eneste uromomentet i hans liv er hennes tilløp til depressive drømmer og poesi. Da er hun ikke seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer