Med teltmøte i Spikersuppa

Til vanlig er det pinsevenner som har det med å arrangere teltmøter - men til helga er det Tanum og De norske Bokklubbene som arrangerer stevne i Spikersuppa på Karl Johan. Der håper de på vekkelsesstemning for bøkene - og kanskje noen nyfrelste menn.

Med velvillig tillatelse fra Oslo kommune har bokhandler Anne Carine Tanum og konsernsjef Kristenn Einarsson smelt opp et telt med 700 sitteplasser midt på Karl Johan, i Spikersuppa foran Stortinget. For denne helga er det bøker folket skal bli frelst på. Med 32 arrangementer på tre dager, fordelt på spikersuppeteltet, Saras telt, universitetet og Filmteatret, presenterer bokhandelen og bokklubben et arrangement som i publikumsvennlighet kan konkurrere med bokdagene på Sjølyst - arrangementet forlagene i fjor valgte å legge ned.

- Hvordan kan det ha seg at Tanum og Bokklubbene kan koste på seg det forlagene ikke tok seg råd til?

Tanum: Forleggerne la ikke ned, de tok en pause. Men den pausen var jo også en uimotståelig sjanse til å flytte bokarrangementet inn til sentrum, for å presentere bøkene der folk er. Dermed ringte jeg Bokklubbene og Einarsson og foreslo et samarbeid.

- Einarsson, hva sier eierforlagene dine til at du tar deg råd til å arrangere de bokdagene de selv ikke hadde råd til?

Einarsson: - Eierforlagene er vant til at vi gjør mange sprell for å fremme interessen for bøker - jeg tror ikke de reagerer negativt på det. Det blir en annen vurdering når man er i bokklubb enn når man sitter i forlag.

Tanum: - Og Bok 96 var jo også et annet arrangement. Det var i større grad en fagmesse for bransjen, mens dette arrangementet er rettet direkte mot publikum. At fagmessen har forsvunnet, er fortsatt et savn dette arrangementet ikke retter opp.

- Hvor mye koster det dere å sette opp 1200 kvadratmeter telt midt i byen og arrangere møte?

Tanum: - Budsjettet på fellesarrangementet er to millioner. I tillegg har hver av oss egne stands og aktiviteter.

- Og hvis man som publikum vil ha med seg alt, koster det 580 kroner. Det er dyrt?

Tanum: - Men da skal du være veldig interessert også. Ingen av enkeltarrangementene koster mer enn 100 kroner, og barneprogrammet tar vi 20 for. Det vi også har gjort er å lage programmer med flere forfattere i hver arrangement. Bøkene blir satt inn i en sammenheng. Slik kan publikum gå for å høre en de liker, og samtidig oppdage noen nye navn.

Einarsson: - Og prisene er symbolske. De dekker på langt nær kostnadene. Det er plass til 12000- 13000 på arrangementene alt i alt, men vi er jo spent på hvordan det går.

- Hvorfor tror dere det kommer så mange på slike arrangementer, som Bokbadet og andre lesninger?

Tanum: - Fordi det finnes en genuin interesse for bøker.

Einarsson: - Lesing er en ensom ting. På arrangementer som dette kan lesere komme sammen og oppleve at deres interesse deles av flere. Dessuten gir opplesning plass til den lange tanke, i en tid der alt fyker forbi i bolker på tre minutter eller seksti sekunder.

- Men det er de store navnene som trekker. Er det ikke et problem at de store forfatternavnene blir stadig større, mens de mange blir stadig flere?

Tanum: - Vi kan bruke de populære navnene som trekkplastre, og så oppdager folk de nye og mer ukjente når de kommer. Dessuten - en bokhandel som Tanum trekker på bredden i utvalget. Vi har 70000 bøker i hyllene. Det er bokklubben som driver stabelsalget av bestselgere, ikke vi bokhandlere.

Einarsson: - Vi tilbyr mellom fem og seks hundre bøker gjennom bokklubbsystemet hvert år, så vi har en viss bredde, vi også. Dessuten er det lesing som stimulerer lesing.

- Går man som mann på et arrangement som Bokbadet, kan man raskt få mistanke om at man har en kromosom feil, eller noe. En forfatter påsto at de eneste mennene som møtte opp på slike arrangementer var forfattere eller dørvakter?

Tanum: - Jeg kunne sagt mye nå, men det er kanskje best jeg lar være.

Einarsson: - På Bokbadet er det klart flest kvinner. Men det speiler jo også medlemssituasjonen i bokklubbene - det er i overveiende grad kvinner som er medlemmer. Unntaket er Villmarksklubben - der har vi 98 prosent menn.

Tanum: - Den spalten i Dagens Næringsliv om hva menn har på nattbordet er trist lesing. Når man ser hva de mennene leser, kan man bli deprimert.

Einarsson: - Det er nok fortsatt kvinnene som tar på seg jobben som kulturminister rundt i de tusen hjem. Men de drar med seg mennene sine.

- Så de mennene vi kommer til å se i bokteltene til helga, de er tvangsleid dit av motiverte kvinner?

Tanum: - Nei, mange kommer selv. 50 prosent av våre kunder er menn. Men de er mer opptatt av sakbøker. De vil ha filosofi, vitenskap, faktabøker.

Einarsson: - Vi må nok likevel erkjenne at mange blir tatt med av sine koner og kjærester.

- Har du et budskap til disse medbrakte mennene?

Einarsson: - Det finnes håp. Vi serverer øl.

PÅ TELTTUR: Bokhandler Anne Carine Tanum og bokklubbsjef Kristenn Einarsson er arge motstandere når bransjeavtalen skal reforhandles i slutten av neste uke. Til helgen inviterer de likevel bokelskere på telttur - sammen.