Med trompet og treverk på siste rikskonsertturné

Arve Henriksen og en håndplukket strykekvartett avslutter Rikskonsertenes offentlige turnévirksomhet.

PUNKTUM: Arve Henriksen skal snart ut på tur med trompet og fire sterke strykere. FOTO:TERJE MOSNES
PUNKTUM: Arve Henriksen skal snart ut på tur med trompet og fire sterke strykere. FOTO:TERJE MOSNESVis mer

- Trist at det blir den siste rikskonsertturneen av dette slaget, men det er en annen problemstilling, sier Arve Henriksen før turnéstarten for «Tidssoner for trompet og treverk».

Den skjer i Arendal 11. april, mens avslutningen er lagt til Nattjazz i Bergen 31. mai.

Det var kort tid etter at trompeteren hadde gjennomført sin krevende «Artist in Residence»-periode ved Moldejazz i 2009 at Rikskonsertene inviterte ham til å sette sammen et originalt turnéprosjekt. Siden han lenge hadde lekt med ideen om å la hornet låte sammen med en eller annen form for strykerbesetning, slo han umiddelbart til.

Sjangerkryssende
- Jeg kontaktet cellisten Svante Henryson, bassisten Mats Eilertsen og felespillerne Gjermund Larsen og Nils Økland, inspirerende og sjangerkryssende folk som jeg har jobbet sammen med i ulike sammenhenger, begynner han og fortsetter:

- De takket ja, både til å skrive nye låter og til turnéen, så i april tar vi med oss instrumenter og litt elektronikk og reiser på langtur med videokunstner Tord Knutsen og lysdesigner Geir Østensjø. Så får vi se hva som skjer når vi kommer til de ulike konsertlokalene, det er alltid spennende.

- Tar dere alt på sparket?

- Nei, vi har hatt to preproduksjonsperioder og skal ha en gjennomgang like før turnéstart. Vi har en kjøreplan og mange skisser, men jeg vil ikke at vi skal spille dette som gjennomkomponert musikk. Jeg er opptatt av utfordringen som ligger i det improvisatoriske og lekne, og av å få ut den energien som disse spellemennene sitter med. Å sitte der med høye skuldre, brillene på nesa og en haug av noter - «bestillingsverksyndromet» - frister ikke.

- Hva legger du i tittelen «Tidssoner for trompet og treverk»?

- Tid er jo et vesentlig element i livet, er det ikke? Vi reiser gjennom ulike tidssoner, går gjennom ulike tidsperioder i livene våre, bærer i oss musikk som har en lang historie og spiller på instrumenter som har vært der lenge. Trompet og treverk sier seg selv - dette blir musikk for trompet og treverk, rett og slett.

- I tillegg til turneen har du andre jern i ilden?

- Ja, Supersilent er i gang og spilte nylig i Berlin med Stian Westerhus som gjest. Han skal være med på flere jobber framover. Så er det prosjektet til Sinikka Langeland på Kirkemusikkfestivalen i Oslo nå i mars og turné i England og Tyskland sammen med Trio Mediaeval i mai.

- Noen ny plate underveis?

- Midt oppe i det hele har jeg nettopp meldt meg inn i Phonofile, jeg planlegger å lage min egen lille label og utgi noe av det materialet jeg sitter og koker på for meg sjøl. Låter, bilder, hva det måtte være, det virker som en riktig ting å gjøre sånn som platebransjen funker nå.