Med varig glans

Glemt opptak – øyeblikkelig klassiker.

Andrew Hill Velkomment gjenhør med en sann original.

John Coltrane Giganten i festivalmodus anno ’63 og ’65.

Art Farmer Terning5 «Farmers Market» (Prestige/Universal) Hardbop-kvintett i fullt flor.

CD: Charles Mingus (1922-79) er en av jazzens store søyler og veldokumentert på plate. Sensasjonelt nok dukket det likevel nylig opp et til nå ukjent, teknisk utmerket opptak fra en konsert sekstetten hans spilte ved Cornell-universitetet i New York i 1964. Det skjedde noen uker før den berømmelige Town Hall-konserten, og hvilken konsert! Mingus selv sprudler, Jaki Byards pianospill er smått utrolig og med Eric Dolphy, Clifford Jordan, Johnny Coles og Dannie Richmond på sitt beste har denne dobbelt-cd-en allerede resultert i at Mingus-diskografien er i ferd med å bli re-rangert. Repertoaret er like utsøkt som musiseringen, med Mingus-klassikere, Ellington og Fats Waller i skjønn forening. En must ikke bare for Mingus-fans og en instant classic om det finnes noen.

MED PIANISTEN, komponisten, bandlederen og pedagogen Andrew Hills (f. 1937) død i april mistet den moderne jazzen en av sine store, men altfor lite kjente skikkelser. Heldigvis er katalogen hans bra ivaretatt av Blue Note, som nylig utga «Changes», 1966-opptak utgitt i 1976 på saksofonisten Sam Rivers’ «Involution». Medspillere er Walter Booker (bass) og J.C. Moses (trommer), og de seks Hill-komposisjonene, to av dem her også i alternativ tagning, spenner fra en leken, Monk-aktig «Pain» til frijazz-hardkjør med Rivers i forrykende slag. Pianisten, som i mange år var ute av rampelyset, men var i gang med et strålende comeback da han tapte kampen mot lungekreften, kombinerer her på typisk Hill-vis tradisjon og modernitet i originale, komplekse arrangementer og et spill der både jordnær blues og labyrintiske abstraksjoner inngår.

DISKOGRAFIEN til John Coltrane (1926-67) vokser også stadig. Opptak av Coltrane-kvartettens konserter på Newport-festivalen i 1963 og 1965 har vært utgitt flere ganger, men «My Favorite Things: At Newport» kan skilte med en 23’30"-utgave av «Impressions» (1963) som aldri før har vært å høre på plate. Den inneholder også to versjoner av «My Favorite Things», og med elegante Roy Haynes bak trommene i ’63, kraftperla Elvin Jones i ’65, gis det god anledning til å sammenlikne hva de to gjorde med gruppas totaluttrykk. Jimmy Garrison (bass) og McCoy Tyner (piano) er med i karakteristisk stil hele veien, og Coltrane selv (sopran- og tenorsaksofon) er som alltid overveldende.

ART FARMER (1928-99) var en av de store trompeterne/flygelhornistene gjennom siste halvdel av forrige århundre. Albumet «Farmer’s Market», en høyt aktet og ganske lyrisk/melodiøs hardbop-session fra 1956, gjenutgis nå i «Rudy van Gelder Remasters»-serien, med Hank Mobley (tenorsaksofon), Kenny Drew (piano), bror Addison Farmer (bass) og Elvin Jones (trommer) i aksjon sammen med trompeteren. Plata, som i likhet med så mange andre av 50-tallets klassikere ble innspilt for Prestige i van Gelders studio i Hackensack, New Jersey, byr på noe som i dag fortoner seg som et friskt og feiende tidsbilde fra tiåret der modaljazzen avløste bebop som den nye stilretningen, og der akustiske kvartetter og kvintetter dominerte før Miles Davis satte inn stikkontakten og tok jazzen i en ny og rocka retning på slutten av 60-tallet.